Magyarországi képviselete

Mennyire digitális országban él Ön? Az európai mutatók javultak, de a digitális szakadékot még nem sikerült áthidalni

/hungary/file/2017marchdigitalpng_hu2017marchdigital.png

Mennyire digitális országban él Ön? Az európai mutatók javultak, de a digitális szakadékot még nem sikerült áthidalni

Az Európai Bizottság ma tette közzé a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit.

03/03/2017

A DESI (Digital Economy and Society Index) segítségével nyomon követhető a 28 tagállam teljesítménye a legkülönbözőbb területeken, az internetkapcsolattól kezdve a digitális készségeken át a vállalkozások és közszolgáltatások digitalizációjáig. Az adatok tanúsága szerint az EU digitális téren sokat fejlődött, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség. További beruházások és erőfeszítések szükségesek a digitális tartalmak egységes piacának maradéktalan kiaknázása érdekében. Idén Dánia, Finnország, Svédország és Hollandia eredménye a legkiemelkedőbb; e három tagállam globálisan is élen jár, megelőzve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.

 

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) tanúsága szerint:

  • Az internetkapcsolat javult, de továbbra sem elégséges a jövőbeli szükségletekhez

  • Az európai lakosok számára a digitális szolgáltatások egyre inkább mindennapjaik magától értetődő elemévé válnak

  • Több a digitális szakértő, de a digitális szakadék fennmaradt

  • A vállalkozások digitalizálódása folytatódik, az e-kereskedelem ugyan lassan, de növekszik

  • Az európaiak egyre többször vesznek igénybe online közszolgáltatásokat.

Magyarország Uniós összesítésben a 21. helyen áll. Magyarország jó eredményeket mutat fel az összekapcsoltság területén (14. hely), ami főként a nagy sebességű vezetékes széles sáv és a 4G elterjedtségének, valamint a széles sávú internethasználat növekedésének köszönhető. Magyarország javított digitális készségein, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos szinttől (18. hely). A polgárok internethasználata tekintetében 12. helyen áll Magyarország, a közösségi hálózatokat pedig uniós összehasonlításban a legnagyobb arányban használják a magyar internetezők. A főbb kihívást változatlanul a digitális technológiák csekély mértékű integráltsága az üzleti szektorban (24. hely) és a digitális közszolgáltatások fejlettségi szintje (27. hely) jelentik.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, a Magyarországra vonatkozó eredmények pedig itt találhatók.

 

További információk