Magyarországi képviselete

A Bizottság üdvözli a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodás Európai Parlament általi támogatását

/hungary/file/ceta250pixjpg_huceta250pix.jpg

A Bizottság üdvözli a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodás Európai Parlament általi támogatását

Az Európai Parlament ma megszavazta az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA).

15/02/2017

A megállapodás a kereskedelem fellendítése és a gazdasági kapcsolatok megerősítése útján új üzleti lehetőségeket teremt majd az uniós vállalkozások számára. Előmozdítja az üzleti kapcsolatokat, eltörli a vámokat, jelentősen javítja a közbeszerzési szerződésekhez való hozzáférést, megnyitja a szolgáltatások kanadai piacának új ágazatait, kiszámítható feltételeket kínál a beruházók számára, és védelmet biztosít 143, földrajzi árujelzővel ellátott, magas minőségű mezőgazdasági és élelmiszeripari termék számára. A gazdasági és kereskedelmi megállapodás új lehetőséget teremt a gazdák és az élelmiszeripari vállalkozások számára, miközben teljes mértékben megvédi az EU érzékeny pontjait.

A progresszív megállapodás lehetőséget kínál arra, hogy közösen formálhassuk a globalizációt, és beleszólásunk lehessen a világszintű kereskedelmi szabályok meghatározásába. A CETA modern és megreformált befektetési szabályai például lehetővé tették egy közös kezdeményezés elindítását a befektetésre vonatkozó többoldalú szabályok kapcsán. A CETA progresszív jellege új globális standardot teremt a kereskedelmi megállapodások fenntarthatósági fejezetei számára is. A CETA keretében az EU és Kanada ugyanis elkötelezi magát annak biztosítása iránt, hogy a gazdasági növekedés, a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem kölcsönösen erősítsék egymást.

Az Európai Parlament jóváhagyása megnyitotta az utat a CETA ideiglenes hatálybalépéséhez, aminek már csak az a feltétele, hogy Kanada is lezárja a megerősítési eljárást. A CETA teljes megerősítésének előfeltétele, hogy a tagállamok parlamentjei nemzeti alkotmányos követelményeknek megfelelően megerősítsék a megállapodást.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk