Magyarországi képviselete

Uniós környezetvédelmi támogatás magyarországi projektekre is

/hungary/file/2016novemberlifeprojektekjpg_hu2016novemberlifeprojektek.jpg

Uniós környezetvédelmi támogatás magyarországi projektekre is

A Bizottság jóváhagyta azt a 222,7 millió eurós beruházási csomagot, melynek rendeltetése támogatni Európa átállását a fenntarthatóbb és karbonszegény jövőre.

03/11/2016

A 222,7 millió eurós uniós finanszírozás további beruházásokat is mozgósít, így összesen 398,6 millió eurót fordítanak majd a 23 tagállamban megvalósuló 144 új projektre. A támogatás a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programból származik. 323,5 millió euró jut a környezetvédelemmel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkozó projektekre. E projektek megfelelnek az Európai Bizottság egyik kiemelt céljának, ami a körforgásos gazdaság előmozdítása. Az odaítélt összegek többnyire a körforgásos gazdálkodásra való átállást hivatottak megkönnyíteni a tagállamok számára.

A magyarországi LIFE-projektek között találjuk az egymillió eurós (kb. 308 millió Ft) uniós finanszírozásban részesülő Life FOODWASTEPREV projektet, melynek célja csökkenteni a magyar háztartásokban kidobott élelmiszer mennyiségét a lakosság hozzáállásának és viselkedésének megváltoztatása révén. A projekt a nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési terv keretébe illeszkedik. A projekt kiemelt figyelmet szentel az iskoláskorú gyermekeknek, akik a jövő fogyasztói, és helyes gyakorlatokat próbál kialakítani az élelmiszerlánc minden szereplőjénél. A projekt a kapcsolódó kommunikációs kampány révén várhatóan több mint 9 millió polgárhoz jut el, és fejenként évi 4 kg-mal csökkenti a Magyarországon keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

A másik magyarországi LIFE-projekt a 3,6 millió euró (kb. 1,1 milliárd Ft) támogatásban részesülő PannonEagle Life projekt, melynek fő célja a parlagi sas (Aquila heliaca) állományának megerősítése a pannon bioföldrajzi régióban, elsősorban a nem természetes okból, többnyire mérgezés következtében bekövetkező elhullások jelentős csökkentése révén. A projekt keretében legalább három olyan elkövetőt szeretnének felelősségre vonni, aki felelős e faj illegális pusztításáért. A program további céljai között szerepel a vadgazdálkodási módszerek ragadozóbarátabbá tétele és a lakosság figyelmének felhívása a faj védelmének fontosságára. A projekt várható eredménye a parlagi sas fészkelő állományának több mint 10%-os növekedése és az éves mortalitás 12% alá csökkentése.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk (angolul)