Magyarországi képviselete

Stream - Szaharov-díj a gondolatszabadságért: a belarusz ellenzék – előadás

/hungary/file/szaharovjpg_huszaharov.jpg

illusztracio

A Szaharov-díj a gondolatszabadságért az emberi jogok védelmében tett erőfeszítésekért adható legmagasabb uniós szintű elismerés.

Dátum: 
10/12/2021 - 16:00

A 2020-as év kitüntetettje a belarusz demokratikus ellenzék, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel, és amely bátor nők és a politikai és civil szféra szereplőinek kezdeményezése.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az átadón elmondta: „Az egész világ tisztában van vele, hogy mi történik az Önök hazájában. Látjuk a bátorságukat. Látjuk a nők bátorságát. Látjuk a szenvedésüket. Látjuk a kimondhatatlan bántalmazásokat. Látjuk az erőszakot. Mindenki számára példa a törekvésük és elszántságuk, hogy egy demokratikus országban élhessenek. […] Szeretnék tisztelegni a díjazottak, és a bátorságuk előtt.”

Az előadás során vendégünk lesz az Európai Parlament képviselője mellett Sz. Bíró Zoltán történész, ruszista, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet / Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének mesteroktatója és Takácsy Dorka külpolitikai szakértő.

Az esemény házigazdája: Feledy Botond

Az esemény a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel csak online lesz követhető a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján.