Magyarországi képviselete

7. Európa a világ legkedveltebb úti célja

Az Eiffel-torony Párizsban, a Hősök tere Budapesten, a Vatikán Rómában – és még sorolhatnánk a lélegzetelállítóan szép európai látnivalókat. Ezek több turistát csábítanak a kontinensre, mint a világ bármely más régiója.

Vissza a főoldalra

A terrorcselekmények és a biztonsági aggályok ellenére 2016 ismét rekordév volt az európai turizmus számára: az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO) adatai szerint mintegy 620 millió látogató érkezett Európába. Ez azt jelenti, hogy a világon turista- vagy üzleti útra induló 1,2 milliárd utazó fele Európát választotta úti céljának, vagy legalább egy vendégéjszakát Európában töltött. Egyetlen más kontinens sem örvendett ilyen népszerűségnek. Európa mö-gött messze lemaradva a második helyen az ázsiai és csendes-óceáni térség végzett, ahová az utazók csaknem egynegyede (24%) látogatott. A harmadik helyen Amerika szerepel, az utazók 16%-ával. Európa töretlen népszerűségének egyik oka abban keresendő, hogy az euró árfolyama kedvező az amerikai dollárral és más fontos valutákkal összevetve, ami olcsóbbá teszi az utazást a tengerentúlról érkezők számára.

Magyarország az európai országok között nagy népszerűségnek örvend mind a turisták, mind az üzleti útra indulók körében. Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adatai szerint 2014-ben a szállodai szobák kihasználtsága 60,4%-os volt Magyarországon. Az UNWTO adatai szerint 2015-ben Európába összesen 608 millió nemzetközi turista érkezett, ebből 14,3 millió Magyarországra. Ez 18%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.

Európa egyébként az európaiak körében is kedvelt: az uniós polgárok külföldi utazásainak háromnegyede egy másik EU-országba irányul. Az Eurostat adatai szerint 2014-ben az EU országaiba utazó turisták között öt uniós turistára jutott egy nem uniós turista.

A nemzetközi turizmus Európa számára felér egy hatalmas gazdaságélénkítési programmal. Az UNWTO jelentése szerint 2015-ben Európának a nemzetközi idegenforgalomból származó bevételei 451 milliárd USA-dollárt tettek ki (ez 130 billió forintnak felel meg). Ez a bevétel Magyarországon 5,3 milliárd USA dollár volt, ami 1520 milliárd forintnak felel meg.

Az UNWTO 2017. január 17-i közleménye (angolul)

Az UNWTO 2016. évi jelentése (angolul)

Az Eurostat idegenforgalommal kapcsolatos statisztikái (angolul, németül és franciául)

 

Következő érv