Magyarországi képviselete

6. Az EU a polgárok Európája

Hangot szeretne adni véleményének? Nem kell megvárnia a 2019-es európai választásokat! Kezdeményezések és javaslatok révén is beleszólhat az uniós politika alakításába. Ha pedig problémát tapasztal, panaszt tehet.

Vissza a főoldalra

Ha Önt egy adott téma különösen foglalkoztatja, és úgy gondolja, hogy a kérdésben európai jogszabályra lenne szükség, úgynevezett európai polgári kezdeményezést indíthat. 2012 óta a polgároknak megvan a lehetőségük arra, hogy választásoktól és pártoktól függetlenül aktív szerepet vállaljanak az Unió politikájában. A polgárok élnek is ezzel a lehetőséggel: az eddigiek folyamán 5 milliónál is több aláírója akadt több mint 20 kezdeményezésnek.

A kezdeményezőknek összesen legalább egymillió polgár aláírását kell összegyűjteniük a 28 tagállam közül legalább hétből. Ha elegendő aláírás gyűlik össze, a kezdeményezők felszólíthatják az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő uniós jogalkotási javaslatot. Természetesen csak olyan témákról lehet szó, amelyek a Bizottság hatáskörébe tartoznak. A Bizottság sikeres kezdeményezés esetén sem köteles módosítani a meglévő jogszabályokat, de döntését alaposan meg kell indokolnia.

Eddig három polgári kezdeményezés járt sikerrel, a következő témákban: a vízhez való emberi jog, az embriók védelme és az állatkísérletek betiltása. Jelenleg hat további kezdeményezés van folyamatban, többek között a tengerekben található műanyag mennyiségének csökkentése, a házasság és a család védelme, valamint a glifozát elnevezésű gyomirtó betiltása ügyében.

Új jogszabály kezdeményezése előtt a Bizottság nyilvános konzultáció keretében többnyire kikéri az érdekeltek
véleményét. A konzultációban részt vevő magánemberek, vállalkozások és egyesületek szaktudásuk révén értékes észrevételekkel segítik a Bizottság munkáját. A „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvények keretében az európaiak EU-szerte vitát folytathatnak az uniós biztosokkal, akár a Facebookon is. Emellett minden polgárnak joga van ahhoz, hogy petíciót nyújtson be az Európai Parlamenthez. Az EU polgárainak arra is lehetőségük van, hogy ha az uniós intézmények részéről hivatali mulasztást vagy jogsértést tapasztalnak, panaszt tegyenek az európai ombudsmannál.

Sokan úgy gondolják, hogy az EU nem működik elég demokratikusan. Ezt többnyire azzal indokolják, az Európai Bizottságot mint végrehajtó hatalmat nem közvetlenül választják. Pedig a testület tagjait a tagországok választott kormányai jelölik, majd a biztosjelölteket a közvetlenül választott Európai Parlament meghallgatja, és kinevezésüket vagy megerősíti, vagy elutasítja. Ebben a kérdésben azonban időközben már több beleszólási joga van az európaiaknak. Az Unió történetében először a 2014-es európai parlamenti választások alkalmával a pártok listavezetőt neveztek meg, akit a Bizottság elnöki posztjára jelöltek. A keresztényde-mokrata Európai Néppárt listavezetőjeként a luxemburgi Jean-Claude Juncker szállt ringbe, míg a szociáldemokratákat a német Martin Schulz képviselte. Mivel az európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot, Jean-Claude Juncker lett az Európai Bizottság új elnöke. Ezzel a szavazók befolyást gyakorolhattak arra, ki legyen az első ember, aki az uniós politika alakításáért és végrehajtásáért felelős. Ezzel a demokratikus vívmánnyal feltehetőleg a 2019-es választások alkalmával is élhetnek a polgárok.

Az Unió része a parlamenti demokráciánknak. Az uniós irányelveket és rendeleteket nem „meg nem választott eurokraták” alkotják. Ugyan a jogalkotási javaslatokat a Bizottság terjeszti elő, ezekről aztán a közvetlenül választott Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsában képviselt, a tagállamokban megválasztott kormányok döntenek. Nem fordulhat tehát elő, hogy egy uniós jogszabályt hazánkban megválasztott politikus részvétele nélkül fogadjanak el.

Hogyan szólhat bele az uniós politika alakításába

Az európai polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációi

Európai választások

 

Következő érv