Magyarországi képviselete

59. Az EU nem egy mindent elnyelő közigazgatás – Európa kevesebbe kerül nekünk, mint gondolnánk

Az uniós bürokráciának rossz híre van. Sokan azt hiszik, hogy Brüsszelben számtalan tisztviselő és intézmény a polgárok költségén luxuskörülmények között él. A számok bizonyítják az ellenkezőjét.

Vissza a főoldalra

Az európai intézményekben körülbelül 55 000 ember dolgozik, ebből közel 34 000 az Európai Bizottságnál. Ez nem is olyan sok, ha belegondolunk, hogy az uniós személyzet 510 millió polgár ügyében illetékes. Így 10 000 lakosra körülbelül egy uniós tisztviselő vagy alkalmazott jut. Összehasonlításképp: Köln városa például körülbelül 17 000 közigazgatási tisztviselőt alkalmaz. Nagyjából egymillió lakos mellett tehát Kölnben egy tisztviselő jut 60 polgárra. Ez az arány Párizsban: egy tisztviselő jut 45 lakosra. Ha így nézzük, az EU visszafogott.

Persze mindig akadnak, akik a tisztviselők számának csökkentését követelik. Az adófizetők szövetsége például azt javasolja, hogy a tisztviselők számát csökkentsék 40 000 fő alá. A bírálók azonban hajlamosak elfelejteni, hogy az EU az elmúlt években folyamatosan, immár 28 tagúra bővült, és ezzel több feladat is jár – hogyan végezze el ezeket, ha az igazgatás viszont nem bővül?

Az EU teljes költségvetésének csupán 6 százalékát fordítják az igazgatásra (fizetések, nyugdíjak és fordítási szolgáltatások), míg 94 százaléka közvetlenül a tagállamok és a polgárok javát szolgálja. Még egy összehasonlítás: Az Unió igazgatása évente 8,3 milliárd euróba kerül – a tagállamok viszont évente 2200 milliárd eurót költenek a közigazgatásukra.

Az az előítélet sem állja meg a helyét, hogy a brüsszeli tisztviselők luxuskörülmények között élnének. A bizottsági tisztviselők alapfizetése a versenyvizsgán kiválasztott, újonnan felvett tisztviselők esetében körülbelül havi 2 300 eurónál kezdődik, ami juttatásokkal egészülhet ki. Csak kevés csúcspozícióban lévő tisztviselő kapja meg a havi mintegy 16 000 eurós legmagasabb alapfizetést. Az uniós tisztviselők fizetésének szintje megfelel a hasonló nemzetközi szervezeteknél dolgozó alkalmazottak javadalmazásának. Összességében az uniós tisztviselők jövedelmének vásárlóereje az elmúlt években a növekvő nyugdíjjárulékok és egy válságadó bevezetése miatt erőteljesebben visszaesett, mint számos tagállami kollégájuké. 2004 és 2011 között a csökkenés 7,6 százalékos volt – például a német tisztviselőknél ez csak 4,5 százalékot ért el. Az Európai Bizottság egyébként bejelentette, hogy 2020-ig összesen 8 milliárd eurót takarít meg a fizetéseken.

Az Európai Bizottság személyzeti ügyekkel kapcsolatos weboldala

Az Európai Unió irányítással kapcsolatos weboldala

 

Következő érv