Magyarországi képviselete

58. Nagy a nagy kérdésekben, kicsi a kis kérdésekben

Amikor az emberek az EU-ra gondolnak, szemük előtt gyakran egy bürokratikus szörnyeteg jelenik meg, amelynek napi elfoglaltsága az, hogy szabályozza az uborkák görbületét. Ez persze csak karikatúra. A Juncker-Bizottságot az új jogszabályok előterjesztése során a visszafogottság és az önmérséklet vezérli.

Vissza a főoldalra

Wim Wenders német filmrendező egyszer azt mondta: „Európa ötletéből lett az igazgatás, és az emberek most az igazgatást tartják az ötletnek.” A vélt uniós túlszabályozásról sok közhely ragadt meg az emberek fejében, noha a híres uborkaszabványt például már rég eltörölték. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság meg akarja kímélni magát a kis olajoskannákat vagy a zuhanyfejeket érintő előírásokról szóló értelmetlen vitáktól: Európa csak ott aktivizálja magát, ahol ennek értelme van.

A Bizottság Jean-Claude Juncker irányítása alatt a 2014. évi hivatalba lépése óta visszavont kereken 100 jogszabályjavaslatot, és 80 százalékkal kevesebb kezdeményezést indított, mint az előző öt évben, ezenkívül minden hatályos jogi előírást alapos felülvizsgálatnak vetett alá. „Mert csak akkor sikerülhet egy jobb Európát kialakítanunk és a bizalmat visszanyernünk, ha azokra a területekre összpontosítunk, ahol Európa valódi hozzáadott értéket tud teremteni és változást tud elérni”, mondta Jean-Claude Juncker.

Az európai polgárok és vállalkozások azt akarják, hogy az európai törvényhozók idejüket és erőfeszítéseiket a nagy jelentőségű és sürgető kérdésekre összpontosítsák, és eközben a lehető legtöbb előnnyel járó, egyszerű, tényeken alapuló, kiszámítható és arányos jogszabályok kialakítására törekedjenek.

A Juncker-Bizottság felülvizsgálja a meglévő uniós joganyagot is, hogy az uniós szabályozás – a szakpolitikai célkitűzések megtartása mellett – hatékonyabb és eredményesebb legyen, és egyúttal a költségek is csökkenjenek. Ehhez a testület rendszeresen kikéri a tagállamok, a vállalkozói szféra és a civil társadalom szakértőiből álló magas szintű csoport tanácsát.

Az európai törvényeket mindazonáltal nem névtelen bürokraták alkotják. Mindig a két jogalkotó – a közvetlenül választott Európai Parlament és a demokratikusan választott tagállami kormányok – az, amely elfogadja az irányelveket vagy rendeleteket. Egyetlen uniós jogszabály sem születik tehát tagállami részvétel nélkül.

Juncker elnök 2016. szeptember 14-i beszéde az Unió helyzetéről

 

Következő érv