Magyarországi képviselete

56. Európa fellép a migráció okainak megszüntetéséért

Háború, szegénység, politikai üldöztetés – a migránsok leginkább ezen okok miatt hagyják el otthonukat, és kelnek útra. Az EU új migrációs partnerségek révén kíván kedvezőbb kilátásokat kínálni az embereknek származási országaikban.

Vissza a főoldalra

Szíriából a háború, Eritreából a szegénység és az elnyomás, Nigériából a Boko Haram terrorja miatt, vagy pusztán egy jobb élet reményében menekülnek az emberek. Az EU szoro-san együttműködik Afrika egyes országaival az életkörülmények javításáért. Ezzel azt kívánja elősegíteni, hogy a menekültek otthonuk közelében maradhassanak.

Az EU fel kívánja számolni a migráció mögöttes okait. Ezért hozta létre azt az Afrikát segítő szükséghelyzeti alapot, amelyen keresztül az EU-költségvetésből, az Európai Fejlesztési Alapból, a tagállamok hozzájárulásaiból és más adományozóktól több mint 2,4 milliárd euróval támogatja a különösen súlyosan érintett afrikai régiók fejlődését és biztonságát.

Az új migrációs partnerségek révén az EU hét afrikai országgal erősíti meg a helyi humanitárius helyzet javítására, a csempészet visszaszorítására és a migránsok visszatérésének megkönnyítésére irányuló együttműködést. Eddig Etiópiával, Malival, Nigerrel, Nigériával és Szenegállal írt alá az Unió ilyen megállapodást. A cél a származási és tranzitországok együttműködési készségének előmozdítása „pozitív és negatív ösztönzők keveréke” segítségével annak érdekében, hogy minél kevesebb ember hagyja el otthonát, a migránsok a tranzitországokban maradhassanak, és a menedékjogban nem részesülő migránsok vissza-térhessenek hazájukba. Ellentételezésként az EU az együttműködő országoknak kereskedelmi előnyöket és nagyobb fejlesztési segélyeket helyez kilátásba. Ennek köszönhetően például Nigerben a sivatagon át Líbiába igyekvő migránsok száma 2016 májusa és novembere között 70 000-ről 1 500-ra csökkent.

A migráció okainak felszámolása érdekében az Európai Bizottság egy több milliárd euró nagyságrendű beruházási alap segítségével kíván lendületet adni a magánszektor fejlődésének Afrikában. Ezért a testület 2016 szeptemberében az afrikai országokba és a szomszédsági országokba irányuló 44 milliárd eurós beruházási csomagról döntött. A kockázatok elleni védelem ösztönözheti a magánberuházásokat, például az afrikai energiaszektor vagy a feldolgozóipar területén. A migráció egyik legfőbb oka ugyanis az, hogy a fejlődő országokban a gazdasági növekedés 2003 óta nem volt olyan alacsony, mint jelenleg. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a kezdeményezés kapcsán így nyilatkozott: „Új tervünk alternatívát kínál majd azok számára, akiknek egyébként nem maradna más választásuk, minthogy a boldogulás reményében kockára tegyék életüket.”

Az afrikai országokkal létrehozott migrációs partnerség első eredményei (angolul)

Szükséghelyzeti Alap Afrikáért (angolul)

 

Következő érv