Magyarországi képviselete

55. Európa felveszi a harcot az embercsempészekkel

Az Európába igyekvő migránsok veszélyes utazásnak néznek elébe. Tízből kilencen szervezett bűnözőknek, emberkereskedőknek fizetnek azért, hogy eljussanak úti céljukig. Az embercsempészek csak 2015-ben több mint 4 milliárd eurót kerestek a Görögországba és Olaszországba juttatott migránsokon. Az EU fellép az emberkereskedő hálózatok ellen.

Vissza a főoldalra

2015 nyara óta a Sophia művelet keretében uniós tagállami hadihajók őrjáratoznak Líbia partjai előtt. Fő feladatuk az embercsempészek hajóinak felderítése, elfogása és a hajók legénységének őrizetbe vétele. De ugyanígy felveszik a harcot a fegyvercsempészekkel is annak érdekében, hogy elvágják az Iszlám Állam utánpótlási útvonalait. Az Égei-tenger térségében az EU együttműködik a török hatóságokkal és a NATO-val.

A Sophia művelet keretében továbbá képzési programokkal támogatja az EU a líbiai parti őrséget. A tervek szerint 2017 első hónapjaiban feláll a Seahorse földközi-tengeri hálózat, amely az észak-afrikai országok határőrizeti hatóságait támogatja a csempészek és az emberkereskedők elleni küzdelemben.


2016 márciusában az EU megállapodást kötött Törökországgal annak érdekében, hogy felszámolja az égei-tengeri csempészútvonalat. A szíriai menekülteknek a jövőben a veszélyes tengeri átkelés helyett biztonságosabb és legális bevándorlási lehetőségeket kínál majd az Unió. A megállapodás jelentős eredményeket hozott: míg 2015 októberében még naponta körülbelül 10 000 migráns választotta az égei-tengeri útvonalat, az EU–Törökország nyilatkozat hatálybalépésével ez a szám mintegy napi 100-ra süllyedt. Az EU csaknem 3 milliárd euróval támogatja, hogy a menekültek Törökországban emberhez méltó, új életet kezdhessenek – az összeg egyebek mellett százezer szíriai gyermek beiskolázását lehetővé tevő iskolaépítési program finanszírozására szolgál.

A Migránscsempészés Elleni Küzdelem Európai Központja, amely az Europol égisze alatt működik, 2016 óta segíti az uniós tagállamok szervezett embercsempész-hálózatok elleni küzdelmét.

Tájékoztatás a Sophia műveletről (angolul)

A Migránscsempészés Elleni Küzdelem Európai Központja (angolul)

 

Következő érv