Magyarországi képviselete

54. Európa védi határait

2015 a menekültválság éve volt. Korábban soha nem látott számban érkeztek menekültek az Unióba. Ennek nyomán az EU-n belül megerősödtek a szigorúbb határőrizetet követelő hangok. 2016-ban új uniós határ- és partvédelmi ügynökség kezdte meg működését.

Vissza a főoldalra

Az új határ- és partvédelmi ügynökség jobban felszerelt, és legalább 1500 fős, gyorsan bevethető tartalékállománnyal rendelkezik. Az ügynökség nincs ráutalva a tagállamok támogatására, így nem kell megvárnia, hogy azok felszerelést kölcsönözzenek számára, hanem maga gondoskodik eszközeinek beszerzéséről. Az új ügynökség állandó alkalmazottainak száma 2020-ig 1000 főre bővül. Az intézmény már meg is kezdte működését: az első műve-letekre a bolgár–török határon és Görögország északi határain került sor.

Az EU megerősítette a Schengeni határellenőrzési kódexet is. Ez a jövőben kötelezővé teszi az uniós polgárok ellenőrzését az EU külső határain mind be-, mind kiutazáskor. A harmadik országok állampolgárainak következetes ellenőrzése már ma is követelmény. Egyes becslések szerint az elmúlt időszakban mintegy 5000 uniós polgár utazott konfliktus sújtotta területekre, és csatlakozott ott olyan terrorista csoportokhoz, mint az Iszlám Állam. A visszatérő külföldi harcosok közül többen részt vettek Európában elkövetett terrortámadásokban.

2016 novemberében az Európai Bizottság előterjesztette egy, a beutazók nyilvántartására vonatkozó, az USA-ban már működő megoldáshoz hasonló utasinformációs rendszer (ETIAS) terveit. Ez a rendszer a schengeni térségbe vízummentes belépésre jogosult nem uniós állampolgárok adatait már azt megelőzőleg rögzítené és ellenőrizné, mielőtt megkezdik az utazást. Minden egyes alkalommal rögzítenék az utazás időpontját, helyét és célját. A központi egység előzetesen összehasonlítaná az adatokat a biztonsági és terrorelhárítási adatbázisokban tárolt adatokkal, és döntene arról, ki utazhat be, és ki nem. Voltaképpen tehát a beutazási engedélyek kiadásának automatizált rendszeréről van szó. „Tudnunk kell, kik érkeznek határainkra” – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A beutazóknak a jövőben előzetesen regisztrálniuk kell egy online űrlap kitöltésével.

Az EU ezzel azt kívánja megakadályozni, hogy terroristák, bűnözők és polgárháborús országokból visszatérő harcosok utazzanak be az Unióba. A nyilvántartási rendszernek 2020-ra működőképesnek kell lennie, és azt az európai rendőrségi hivatal, az Europol is használhatja majd. A rendszer kialakítása várhatóan 212 millió euróba kerül.

Közlemény az európai utasinformációs rendszerről

Tájékoztató: Következetes ellenőrzések az EU külső határain (angolul)

 

Következő érv