Magyarországi képviselete

53. Európa életeket ment

A migránsok egy jobb élet reményében érkeznek Európába, vagy a háború és az elnyomás elől menekülnek. Legtöbbjük a Földközi-tengeren át, gyakran ütött-kopott lélekvesztőkön igyekszik eljutni az „ígéret földjére”. Ha a hajók a líbiai felségvizeken kívül jutnak bajba, az európai hajóknak kötelességük segítséget nyújtani.

Vissza a főoldalra

A legtöbb menekült jelenleg az Észak-Afrikából Olaszországba vezető útvonalon érkezik Európába, általában Líbián keresztül. Az utazás életveszélyes, mivel a gátlástalan embercsempészek a jelentős „kereslet” miatt egyre több embert zsúfolnak tengeri közlekedésre alkalmatlan hajókra. A Nemzetközi Migrációs Szervezet számításai szerint eddig legalább 5000 Európába igyekvő migráns vesztette életét a Földközi-tengeren való átkelés közben. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex becslése szerint 2016-ban összesen 364 000 menekült kelt át a Földközi-tengeren. A legtöbben Nigériából, Eritreából, Guineából, Elefántcsontpartról és Gambiából érkeztek.

2004 óta az EU-ban külön ügynökség foglalkozik a határvédelemmel és a tengeri mentéssel: a Varsóban székelő Frontex. Misszióinak végrehajtásában a Frontex hosszú ideig az EU-tagállamokra volt utalva, amelyek határőröket, eszközöket, például helikoptereket és hajókat bocsátottak rendelkezésére, melyek ezután „EU-zászló” alatt működtek. Időközben az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség kialakításával az ügynökség saját felszereléshez és 1500 fős, gyorsan bevethető, tagállami határőrök alkotta tartalékállományhoz jutott.

A Frontex költségvetése az ügynökség megalapítása óta folyamatosan nőtt: 2016-ban 254 millió euró állt a határvédelmi ügynökség rendelkezésére. Összehasonlításul: az európai rendőrségi hivatal, az Europol 2016-ban 100 millió euróból gazdálkodhatott.

A menekültválság során a határőrizeti ügynökség feladatai kibővültek, és személyi állományát tovább bővítették. Új feladatként a Frontex segít Görögországnak az érkező menekültek regisztrálásában, koordinálja az illegális bevándorlók visszaküldését, és életeket ment a Földközi-tengeren.

2015 óta az EU tengeri műveleteinek rendelkezésére álló erőforrásokat és eszközöket megháromszorozták. A Poseidon, Triton és Sophia elnevezésű közös uniós műveletek keretében így 2015 óta több mint 400 000 ember életét sikerült megmenteni a Földközi- és az Égei-tengeren. Az európai határőrök 303, bűnözői hálózatok által használt hajót semmisítettek meg, és 89 feltételezett embercsempészt és emberkereskedőt adtak át az olasz hatóságoknak.

A Sophia nevű tengeri műveletet egyébként arról a csecsemőről nevezték el, aki 2015. augusztus 24-én, a földközi-tengeri uniós bevetésen lévő Schleswig-Holstein nevű német fregatt fedélzetén látta meg a napvilágot.

A Frontex 2017. január 6-i közleménye (angolul)

Sophia tengeri művelet (angolul)

Uniós műveletek a Földközi-tengeren (angolul)

 

Következő érv