Magyarországi képviselete

52. Európa a világ legjelentősebb humanitárius adományozója

Legyen szó a szomáliai éhínségről, az iraki Moszul körüli menekültválságról, a nepáli földrengés következtében kialakult válsághelyzetről, az EU világszerte segítséget nyújt jelentősebb válsághelyzetekben és katasztrófákban. Ez példamutató az egész világ számára. Az EU és tagállamai együttesen az életmentő humanitárius segítségnyújtás legnagyobb donorai a világon. Gyakran az európai segélymunkások azok, akik elsőként érkeznek a helyszínre.

Vissza a főoldalra

Globális szinten az EU nyújtja a legtöbb fejlesztési és humanitárius segélyt. (a globálisan nyújtott segélyek …%-át, azaz …milliard USD-t)

/hungary/file/eusegelyekoecd600ppng_hueusegelyekoecd600p.png

EU segélyek ábra

 

1992 óta az Európai Bizottság több mint 110 országban biztosít humanitárius segítségnyújtást. A gazdasági válság és a költségvetési megszorítások ellenére a humanitárius segélyezésre fordított költségvetés évente mintegy 1 milliárd eurót tesz ki, ami az EU teljes költség-vetésének 1%-a, átszámítva uniós polgáronként évi 2 euró. Ezzel az összeggel az EU évente mintegy 120 millió embernek nyújt segítséget és életeket ment azáltal, hogy sürgősségi segélyt biztosít az EU-n kívül a természeti katasztrófák, háborúk vagy fegyveres konfliktusok áldozatainak.

Jelenleg a sürgősségi segély nagy részét a menekültügyi válság kezelésére használják fel. Uniós becslések szerint világszerte 65 millió személy kényszerült konfliktus és erőszak következtében elhagyni otthonát, köztük 21,3 millió menekült és 40,8 millió saját hazáján belül lakóhelyét elhagyni kényszerült személy. Sürgősségi segélyt földrengések, járványok terrortámadások esetén nyújtanak.

A pénzbeli segélyek legnagyobb részét (körülbelül 40%-át) élelmiszerre fordítják, a fennmaradó részből pedig vészhelyzetben egészségügyi és orvosi ellátást, vízellátást és higiéniai létesítményeket, sátrakat, szállásokat és oktatást finanszíroznak. Az EU nemzetközi partnerekkel – például az ENSZ-szel – közösen munkálkodik azon, hogy a pénz valóban oda érkezzen, ahol arra szükség van. A segélyösszegek legnagyobb aránya (40%) Afrikába irányul, a többi fontos segélyezett régió között szerepel még a Közel-Kelet, a földközi-tengeri térség, Ázsia és Latin-Amerika.

A sürgősségi segélyeken túl az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) polgári védelmi segítségnyújtást is koordinál világszerte végrehajtott műveletekben. Brüsszel 2001 óta koordinálja a partnerországok segítségnyújtását Európában és a világ többi részén.

Az Európai Bizottság továbbá 2 millió euróra növelte a 2012. évi Nobel-békedíjjal járó pénz-összeget, és azzal létrehozta a „Béke Gyermekei” elnevezésű uniós kezdeményezést, többek között a konfliktus sújtotta területeken élő gyermekek segítésére.

Az Európai Bizottság katasztrófasegély-webodalala (angolul)

Sajtóközlemény a Nobel-békedíj pénzdíjának felhasználásáról (angolul)

 

Következő érv