Magyarországi képviselete

51. Az EU támogatja szomszédait

Az EU keleti bővítését követően 2004-ben létrehozott európai szomszédságpolitikának az a célja, hogy az EU-t stabil, barátságos államok gyűrűje vegye körül. A szomszédságpolitikával az EU továbbra is egyetemes értékeket fog védelmezni, és új lehetőségeket keres a demokrácia, az alapvető szabadságok és a jogállamiság hatékonyabb támogatására.

Vissza a főoldalra

A szomszédságpolitika célja, hogy mindenki számára jólétet és biztonságot teremtsen, ugyanakkor pedig megakadályozza, hogy a kibővített Európai Unió és szomszédai között választóvonalak alakuljanak ki. E stratégia stabilizálja a kontinenst és szomszédait egyaránt.

Az európai szomszédságpolitika együttműködési keretet hoz létre az EU-tól keletre, délre és dél-keletre fekvő 16 partnerországgal. A szomszédságpolitika Kelet-Európában Ukrajnára, Fehéroroszországra, és Moldovára, valamint a Kaukázus déli részére (Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia), a földközi-tengeri térségben az észak-afrikai országokra: Marokkóra, Algériára, Tunéziára, Líbiára, Egyiptomra a Közel-Keleten pedig Izraelre, a Palesztin Autonóm Területekre, Jordániára, Libanonra és Szíriára összpontosít. A szomszédságpolitika célja, hogy az EU külső határain túl is előmozdítsa a demokráciát, a gazdasági reformokat és a biztonságot, valamint kezelje az irreguláris migrációt és küzdjön az embercsempészet és a terrorizmusellen.

Az EU a regionális konfliktusok megelőzésében és rendezésében is részt vesz: így például az egy évtizeden át tartó koszovói konfliktus után közvetítői szerepet játszott a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás létrejöttében. Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonság-politikai főképviselője így nyilatkozott: „A világ minden részéről országok kérnek minket arra, hogy segítsük békefolyamataikat.“

Az EU politikai és technikai szakértelemmel, valamint évente mintegy 2 milliárd euró összegű támogatással is segíti szomszédait. Az Európai Unió a 2014–2020 közötti időszakra 15,4 milliárd euró összegű finanszírozást különített el az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközre. Az EU az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által nyújtott kölcsönök formájában is nyújt támogatást, valamint kereskedelmi és vízumkönnyítéseket is kínál.

Az európai szomszédságpolitika kiegészítéseként 2008-ban létrejött az Unió a Mediterrán Térségért, 2009-ben pedig a Keleti Partnerség.

Az európai szomszédságpolitika felülvizsgálata: a partnerségek megerősítése az erősebb szomszédság érdekében

 

Következő érv