Magyarországi képviselete

50. Európa segítséget nyújt a szíriai válságban

A Szíriában dúló polgárháború miatt több millió ember kényszerült és kényszerül elhagyni az országot. Egyetlen Szíriával nem határos ország sem biztosított menedéket annyi szíriai menekült számára, mint az EU. Egyetlen ország sem áldoz olyan sokat a szíriai gyermekek iskoláztatására, mint az EU.

Vissza a főoldalra

 

Az EU és tagállamai a nemzetközi segélyek terén is az első helyen állnak: együtt több mint 9,2 milliárd eurót mozgósítottak a szír menekültek számára Szíriában és a legfontosabb befogadó országokban (Libanon, Jordánia,Törökország, Irak és Egyiptom), amelyet közvetlen humanitárius segítségnyújtásra, valamint fejlesztési és gazdasági támogatásokra használták fel.

A fenti összegből tiszta ivóvizet és higiéniai alapellátást biztosítottak az emberek számára. Az EU humanitárius segítségnyújtásának köszönhetően több mint 1,15 millió menekült kapott élelmet és orvosi ellátást, a gyermekek pedig védőoltásokat. Szálláslehetőséget alakítottak ki több mint egymillió ember számára. Az uniós támogatás révén többszázezer szír gyermek részesül oktatásban. Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője így nyilatkozott: „Senki más nem fordít olyat sokat a szír gyerekek oktatására, mint az EU – sem Szíriában, sem a szomszédos országokban.“

Az EU közvetítő szerepet játszik a szíriai béke helyreállítására irányuló erőfeszítésekben, és nemzeti konferenciákon kiáll a béke mellett.

Az Európai Bizottság Szíriáról szóló tájékoztatója (angolul)

Az Európai Bizottság weboldala, ahol a Szíriának nyújtott uniós segélyekről tájékozódhat (angolul)

 

Következő érv