Magyarországi képviselete

48. Az EU fellép a nők és a gyermekek kizsákmányolása és az emberkereskedelem ellen

Az emberkereskedelem, a nők és a gyermekek szexuális kizsákmányolása gyalázatos bűncselekmények. Az EU speciális programokat dolgozott ki az elkövetők elleni fellépés érdekében.

Vissza a főoldalra

Az Európai Unióban az emberkereskedelem és a kizsákmányolás áldozatainak több mint háromnegyede nő. Legtöbbjüket – esetenként erőszakkal – prostitúcióra kényszerítik, vagy méltánytalanul alacsony fizetség ellenében dolgoztatják. Egyre gyakrabban gyermekek is érintettek. Az áldozatok többsége a 28 uniós tagállam valamelyikéből származik, főként Bulgáriából vagy Romániából. Az emberkereskedelemhez tartozik például a kényszerprostitúció, a kényszermunka és a szervkereskedelem. 2013-ban és 2014-ben az Unió jelentése szerint összesen 15 846 nő, férfi és gyermek vált az emberkereskedelem nyilvántartott áldozatává.

Európa együtt küzd az emberkereskedelem ellen. A küzdelemnek része a megelőzés, az áldozatok védelme, a vádemelés és a nemzetközi együttműködés. Az Európai Bizottság például online platformot hozott létre, amelyen mintegy 100 európai szervezet osztja meg egy-mással gondolatait, tapasztalatait és az áldozatok megsegítésére irányuló kezdeményezésekkel kapcsolatos információkat.

Az uniós jog meghatározott jogokat garantál az emberkereskedelem áldozatai számára, köztük a jogtanács igénybevételéhez való jogot, az orvosi ellátás és az ideiglenes tartózkodás jogát.

Jelentés az emberkereskedelem elleni küzdelem eredményeiről

Az Európai Bizottság kiadványa az emberkereskedelem áldozatainak jogairól

 

Következő érv