Magyarországi képviselete

47. Az EU fellép a szervezett bűnözéssel szemben

Bankrablás, csempészés, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás – a szervezett bűnözői hálózatok ma Európa-szerte, határokon átnyúló jelleggel működnek. Az Európai Unió előmozdítja a tagállamok közötti fokozott bűnüldözési együttműködést.

Vissza a főoldalra

A belső határok nélküli Európában a szervezett bűnözők tevékenysége is kiterjed egész Európára. Következésképpen a rendőri és az igazságügyi hatóságoknak szintén európai szinten kell szorosan együttműködniük. Ennek egyik alapja a 2002-ben bevezetett európai elfogatóparancs, amely a nemzeti elfogatóparancsok összeurópai érvényességét biztosítja. Az európai elfogatóparancs segítségével könnyebben és gyorsabban őrizetbe vehetők azok az elkövetők és gyanúsítottak, akik egy másik uniós tagállamban rejtőzködnek.

Az összeurópai biztonsági adatbázisnak, a Schengeni Információs Rendszernek (SIS) köszönhetően a határőrök könnyebben feltartóztathatják a bűnözőket. Az adatbázisban nem-csak a körözött elkövetők szerepelnek, de fegyverek, lopott autók és elveszített személyazonosító okmányok adatai is. Ez jócskán megkönnyíti a nyomozók dolgát.

A bűnüldözés terén folytatott együttműködés elősegítésére az EU létrehozta az Eurojust ügynökséget, amelyben magas rangú tagállami bírók és ügyészek működnek együtt: nyo-moznak a határokon átnyúló súlyos bűncselekmények esetében, és segítséget nyújtanak a nemzeti bűnüldöző hatóságoknak.

Fontos szerepe van emellett a hollandiai Hágában székelő európai rendőrségi hivatalnak, az Europolnak is. Az ott dolgozó mintegy 100 szakértő és bűnügyi elemző információkat és adatokat gyűjt az elkövetőkről, és támogatást biztosít a nyomozásokhoz. Az Europol elemzéseket készít a bűnözésről és a terrorizmusról, de konkrét segítséget is nyújt a tagállami hatóságoknak a bűnözők kézre kerítésében. Az eumostwanted.eu weboldalon megtalálhatók Európa legveszélyesebb, szökésben lévő nemzetközi bűnözőinek adatai.

A szorosabb rendőrségi együttműködésre 2020-ig több mintegy 1 milliárd euró áll rendelkezésre az uniós költségvetésben. Ebből egyebek mellett közös nyomozócsoportok működését, továbbképzések szervezését és új technológiák uniós országokban történő bevezetését finanszírozzák.

Az EU-ban a legsúlyosabb bűncselekmények sem büntethetők halállal. Ez ellentmondana az Unió alapértékeinek. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke erről így nyilatkozott: „Mi, európaiak, határozott nemet mondunk a halálbüntetésre, mert hiszünk az emberi élet értékében, és tiszteletben tartjuk azt.

Az Europol honlapja

A legveszélyesebb szökésben lévő bűnözők profilját bemutató Europol-oldal

Eurojust

 

Következő érv