Magyarországi képviselete

46. Az EU felveszi a harcot a terrorizmussal

A Brüsszelben, Párizsban és Berlinben elkövetett merényletek megmutatták, hogy a terrorizmus nem ismer határokat. A támadások ugyanakkor az uniós tagállamok közötti együttműködés és információcsere hiányosságaira is felhívták a figyelmet. Az EU szoros együttműködést szorgalmaz tagjai között, mivel a határokon átnyúló fenyegetésekkel egyetlen állam sem képes egyedül megbirkózni.

Vissza a főoldalra

A 2004-es madridi bombatámadások óta Európában több mint 30 terrorista merényletet követtek el. Ezek több mint 600 áldozatot követeltek Londonban, Párizsban, Brüsszelben, Nizzában, Berlinben és más városokban. Az Európai Bizottság ezért a biztonság kérdését kiemelt prioritásként kezeli. Közös szabályok révén az EU javíthatja a tagállamok közötti együttműködést, és eredményesebben megvédheti polgárait.

Az uniós tagállamok már 2005-ben kialakították a terrorizmus elleni harc közös stratégiáját. A szigorúbb belső szabályok segítenek a terrorizmust finanszírozó források felszámolásában és a pénzmosás megelőzésében, továbbá szorosabb ellenőrzést vezetnek be a tűzfegyverek beszerzése és birtoklása tekintetében. Az EU az internetes vállalkozásokkal karöltve küzd az online terrorista propaganda ellen, és fellép a radikalizálódással és az iskolákban és börtönökben folytatott toborzással szemben.

2018 májusáig az Unió kialakítja a légiutas-nyilvántartási adatok bűnüldözési célokra történő gyűjtésének és felhasználásának rendszerét. Ebből a célból a tagállamok egy központi irodát állítanak fel, amely a légitársaságoktól összegyűjti az utasok adatait – címüket, telefonszámukat, az útvonalat és az egyéb utazási adatokat. Az Európai Bizottság emellett egy olyan utasinformációs és engedélyezési rendszer (ETIAS) bevezetését is javasolja, amelyben előzetesen ellenőriznék a schengeni térségbe beutazni kívánó, vízummentességet élvező harmadik országok állampolgárainak adatait.

A Bizottság emellett a Schengeni Információs Rendszer (SIS) továbbfejlesztését is tervbe vette annak érdekében, hogy a merénylők ne menekülhessenek akadálytalanul keresztül Európán. A javaslat elfogadását követően a terrorizmussal gyanúsított személyek esetében kötelező lesz figyelmeztető jelzést feltüntetni a közös adatbázisban, és ugyancsak kötelező lesz rögzíteni a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó beutazási tilalmat is.

Az Unió megerősíti Hágában székelő rendőrségi hivatalát, az Europolt. Az Europol többek között közös nyomozócsoportok felállításával segíti a tagállamok rendőrségeit. Részben a 2015-ös párizsi terrorakciókra válaszul, a hivatal egy külön terrorizmusellenes központot is létrehozott. Itt 60 speciálisan képzett szakember gyűjt különböző biztonsági szolgálatoktól adatokat, például az Európába visszatérő dzsihadistákról.

Az Európai Tanács a terrorizmus elleni stratégiáról

Az Európai Bizottság a Schengeni Információs Rendszer reformjáról

Tűzfegyverek: Megállapodás a polgárok biztonságának növelését célzó bizottsági javaslatról (angolul)

 

Következő érv