Magyarországi képviselete

45. Az EU megőrzi a kulturális sokféleséget és kulturális fővárosokat nevez ki

Mi köti össze Berlint, Pécset és Kassát? Mindhárom város volt már Európa Kulturális Fővárosa, és mindegyikük az élő kultúrát képviseli Európában – kihasználva a Brüsszelből érkező támogatás előnyeit. A Földön Európán kívül egyetlen kontinens sem volt képes ilyen kis területen ennyire sokoldalú kulturális örökséget felépíteni.

Vissza a főoldalra

Az Európai Unió 1985 óta ítéli oda a Kulturális Főváros címet. A kezdeményezés célja, hogy „hangsúlyozza Európa kulturális gazdagságát és sokszínűségét”, fellendítse a turizmust, és javítsa a városok arculatát. Ezenkívül erősíti az európaiság, a közös kultúrkörhöz való tartozás érzetét. Minden kulturális fővárosnak 1,5 millió eurót szánnak, amely összeg a „Melina Mercouri-díj” keretében kerül a kiválasztott városokhoz. A programot az egykori görög kulturális miniszter, Melina Mercouri kezdeményezte.

Európa első Kulturális Fővárosa Athén volt. Pécs 2010-ben kapta meg a Kulturális Főváros címet Essen és Isztambul mellett. 2017-ben a dániai Aarhus és a ciprusi Páfosz viseli Kulturális Főváros címet. Az ünneplés egész éven át tartó kiállítások, fesztiválok, színházi és zenei programok keretében folyik majd. A városokat hivatalosan négy évvel korábban nevezik ki. Kezdetben csak egy város kapta meg a Kulturális Főváros címet, 2001 óta a nagyszámú pályázatnak köszönhetően többnyire két város. A címet már több mint 50 európai városnak odaítélték.

Az EU kulturális díjakat is odaítél, például a popzene európai díját, röviden az EBBA-t, amely olyan művészeket illet meg, akiknek sikerül első albumukkal a saját országukon kívül is nagyszámú közönséget megszólítani. Magyar együttesek közül a Heaven Street Seven kapott EBBA-díjat, mégpedig 2006-ban, Cannes-ban a Breakthrough Award nevű különdíjat nyerte el.

Európa a kultúra terén világklasszis. Sehol másutt a Földön nincs olyan sok világszínvonalú, UNESCO által oltalmazott kulturális emlékmű, mint az európai kontinensen. Az EU ennek okán létrehozta az Európai Örökség címet, amelyet olyan helyszínek érdemelhetnek ki, amelyek különösen fontosak a történelem vagy az európai egyesítés eszményének szempontjából. Az uniós kezdeményezés keretében Magyarország először 2014-ben terjeszthetett fel pályázatokat a cím elnyerésére. 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, majd 2016-ban a Zeneakadémia nyerte el az Európai Örökség címet.

A kiválasztás feltétele nem a műemlék szépsége vagy az építészet, hanem az Európa számára képviselt különleges értéke. Ezzel a súlyponttal különböztethető meg az „Európai Örökség” cím az UNESCO Világörökség címétől.

Ettől az évtől kezdve bejárhatók az Európai Örökség útvonalai, amelyek különböző állomásokon vezetnek keresztül, és melyeken sokféle esemény, például fesztiválok és kiállítások is látogathatók. Ezt a projektet az UNESCO és az Európai Bizottság közösen dolgozta ki. A turisták egy mobilalkalmazáson keresztül kapják meg a kulturális helyszínekre vonatkozó információkat és térképeket.

A kulturális fővárosok listája (angolul)

Az UNESCO és az Európai Bizottság az Európai Örökség útvonalairól (angolul)

 

Következő érv