Magyarországi képviselete

44. Az EU támogatja a kultúrák Európáját

Nem csupán a politikában és a gazdaságban áll ki az EU a tagállamaiért – hanem a kultúra terén is. Számos támogatási program nyújt segítséget rendezőknek, színészeknek, énekeseknek és más művészeknek az áttörésig. Mi lenne például a mozival az európai film nélkül?

Vissza a főoldalra

Európa alapító atyáinak egyikétől, Jean Monnet-tól származik az idézet: „Ha még egyszer újra kellene csinálni mindent, a kultúrával kezdeném”. Neki köszönhető az a felismerés, hogy a kultúra az európai egység lényeges motorja, mivel Európa évszázados közös kultúrtörténettel rendelkezik.

Bár minden állam maga felel a kultúrpolitikájáért, az EU a kultúra terén is támogatja a tagállamokat. A cél a kulturális sokféleség és a kulturális örökség megőrzése, a művészek alkotói munkájukban való támogatása és a kulturális csere előmozdítása. 2015 végén a menekültáradat nyomása alatt e célkitűzést kiegészítették a kultúrák közötti párbeszéddel.

Több mint 7 millió munkahely jut a kultúra és a kreatív ágazatok területére Európában. Ezen belül az európai filmipar igazi húzó ágazat: az európai filmek szinte egytől-egyig mind értékes és sokoldalú alkotások. Külön büszkék lehetünk a Saul fia magyar filmdrámára Nemes Jeles László rendezésében. Az alkotás a 2015-ös cannes-i fesztiválon elnyerte a fesztivál nagydíját, a 73. Golden Globe-gála díjkiosztó rendezvényén első magyar alkotásként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 88. Oscar-gálán pedig elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig az Arany Medve díjat hozta el a 2017-es Berlini Filmfesztiválról.

Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, az EU 1990 óta nyújt pénzügyi támogatást a mozifilmek és tévéjátékok rendezői és producerei számára. Az európai filmek minőségének biztosítása érdekében az EU pénzügyi támogatást nyújt filmfesztiváloknak, támogatja az európai koprodukciók kölcsönzését és forgalmazását, valamint TV-sorozatok létrehozását, továbbá mozihálózatoknak nyújt segítséget, például az „Europa Cinemas” hálózatnak, amely azokat a filmszínházakat tömöríti, amelyek programjukra nagy arányban vettek fel európai filmeket.

A számok a filmtámogatás sikerét igazolják: A kezdetekhez képest megháromszorozódott az európai mozifilmek száma. A piaci részesedés a kezdeti 10 százalék alattiról mára 33 százalék fölé emelkedett.

Az EU a „Kreatív Európa” programot a kultúratámogatás központi eszközeként alkalmazza. A „Kreatív Európa” program 2020-ig közel 1,46 milliárd eurót fordít Európa kulturális és kreatív ágazatainak megerősítésére. E program keretében folytatódnak a KULTÚRA és MEDIA elnevezésű alprogramok.

Ezenkívül 2016-ban létrejött egy új garanciaalap a kis kreatív vállalkozások támogatására. Így a program támogatási célcsoportjába tartoznak nemzetközi turnék és kiállítások, szépirodalmi fordítások és a fiatal művészek továbbképzése is.

Az EU már régóta támogatja az 1976-ban alapított Európai Unió Ifjúsági Zenekarát mint kulturális nagykövetet. Az évek során már több mint 3000 zenész játszott az ifjúsági zenekarban, amely Európa kulturális sokféleségének szimbólumává vált. A zenekar – amely olyan nagy hírű karmesterekkel is együtt dolgozott, mint Leonard Bernstein vagy Herbert von Karajan – az Európai Bizottság támogatásának köszönhetően a jövőben is folytatni tudja munkáját.

Kreatív Európa weboldal (angolul)

Kultúra az Európai Unióban

Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség

 

Következő érv