Magyarországi képviselete

43. Az EU behálózza Európát – ingyenes WLAN a falvakban és városokban

Az emberek munkájuk közben, otthon vagy útközben, vagyis mindig ellenőrizni akarják e-mailjeiket, vagy csak gyorsan el akarnak küldeni egy képet. Ehhez jó internet-kapcsolatra van szükség a nyilvános helyeken is. Erről gondoskodik az Unió.

Vissza a főoldalra

Sok okostelefon-használónak az az álma, hogy nyilvános helyen ingyen elérhető legyen a vezeték nélküli helyi hálózat (WLAN). Az Európai Bizottság ezt lehetővé kívánja tenni, így ezzel összefüggésben 2016 szeptemberében javaslatot tett egy kezdeményezésre. 2020-ra az európai városok és falvak legfontosabb nyilvános helyeit ingyenes és szupergyors internet-hozzáféréssel kell ellátni. Ezalatt elsősorban könyvtárak, parkok vagy középületek értendők. Erre a célra az EU 120 millió eurót bocsát rendelkezésre.

2020-ra mintegy 6 000–8 000 város és település részesülhet uniós támogatásban. A települések ingyen kapják meg a WLAN rendszert, mivel az EU megtéríti számukra a WiFi4EU hotspotok technikai felszerelésének és bevezetésének költségeit. Az Európai Bizottság felszólította a településeket, hogy dolgozzanak ki új szolgáltatásokat, például várostérképeket a turisták számára, online nyomtatványokat a hivatalok részére, illetve helyi vonatkozású egészségügyi tájékoztatókat. Előfeltételként azt határozták meg, hogy a városok ne szorítsanak ki meglévő magántulajdonban lévő vagy állami Wifi-szolgáltatást, és a hálózatüzemeltetők legalább 30 MB/másodperc sebességet kínáljanak. Ezzel a kezdeményezés mindenekelőtt azokra a területekre irányul, amelyek egyébként nem rendelkeznek WLAN-hálózattal. 2017 nyarától lehet az igényeket benyújtani.

Ezen túlmenően az is cél, hogy a polgárok a távoli régiókban is elérhető áron gyors mobilinternethez férjenek hozzá. 2025-ig mindenütt Európában a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani a szupergyors mobil internetet (5G). „Ez akár kétmillió további álláshelyet is teremthet az EU-ban”, tette hozzá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Bizottság 2013-ban kezdte meg a köz- és magánszféra közötti partnerséget, amely 700 millió eurós állami támogatásban részesül, és célja, hogy Európában elősegítse az 5G-s hálózatok elterjedését.

Az Európai Bizottság angol nyelvű közleménye a WiFi4EU-ról

 

Következő érv