Magyarországi képviselete

42. Az Unió létrehoz egy európai tudományos felhőt

A kutatások során rengeteg eredmény és adat születik. Ahhoz, hogy a tudósok ezeket határokon átnyúlóan cserélhessék egymással, és felhasználhassák azokat, az Európai Bizottság 2020-ig létrehoz majd egy európai tudományos felhőt.

Vissza a főoldalra

Az ötlet előretekintő. Már az idei évtől kezdve minden, a „Horizont 2020” keretprogram projektjeiből kinyert tudományos adat – az európai tudományos közösség új adatfelhőjén keresztül – mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Az egyetemek és kutatóintézetek egész Európában és dolgozóik a világ minden táján kapcsolatba léphetnek egymással a számítási felhőn keresztül, hogy megoszthassák egymással, és kiértékelhessék a nagy mennyiségű kutatási adatot és tudományos eredményt. A tudomány és a technológia terén mintegy 1,7 millió kutató és 70 millió szakképzett dolgozó 2020-ig virtuális környezetet építhet ki egymással Európában.

Az Európai Bizottság két milliárd eurót fordít a számítási felhőre, további 4,7 milliárd euró pedig az állami szektorból és magánkézből jön még hozzá. E mögött az a cél rejlik, hogy Európa világszinten versenyképessé váljon az óriási méretű adathalmazok elemzése terén. Az adatfelhő megkönnyíti a munkát az induló vállalkozások, ugyanúgy mint a kis- és közép-vállalkozások számára.

A számítási felhőben tárolt adatoknak hozzáférhetőnek kell lenniük az iparban és az állami szektorban dolgozó kutatók számára, akiknek a hozzáférésért cserébe fizetniük kell. Az Európai Bizottság 2018-ban egy kiemelt kezdeményezéssel kívánja támogatni a kvantumtechnológiával működő új szuperszámítógépek kifejlesztését.

Bővebben a számítási felhőről

 

Következő érv