Magyarországi képviselete

41. Magyarország kutatói milliókat kapnak a „Horizont 2020”

A gazdasági siker gyakran az innovatív koncepciókon és új elképzeléseken alapul. Az EU milliárdokat fordít a kutatás támogatására. Sok esetben határokon átnyúló tevékenységű csoportokat támogat annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani a világszintű ötletversenyben.

Vissza a főoldalra

Kiváló tudomány és az ipar vezető szerepe – így hangzanak az uniós „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram célkitűzései. Az Unió 2014 és 2020 között 77 milliárd eurót szán költségvetéséből a kutatás támogatására. Ebből a hazai várakozások szerint 300–350 millió eurót nyerhetnek el magyar pályázók, amennyiben a magyar vállalkozóknak és kutatóknak továbbra is ilyen jó ötleteik vannak.

A fontos jövőbeli témákra és globális kihívásokra összpontosító kutatás a nemzeti kutatási költségvetésekből gyakran nem jut elég forráshoz, így sok esetben leginkább határokon átnyúló tevékenységű csoportokban érnek el eredményeket. Erre példa az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem. Az uniós támogatást élvező projektek révén a kutatók olyan adatokat gyűjtöttek, amelyek tagállamonként eltérő okokra és a probléma különböző terjedelmére engedtek következtetni. Az adatokból kiderült, hogyan és miért sikeresek egyes tagállamok a rezisztens baktériumtörzsekkel szembeni harc terén. A szakpolitika e tagállamok eredményeit felhasználva máshol is sikeresen tudja folytatni e küzdelmet.

A magyar feltalálók 2015-ben 108 szabadalmat jelentettek be az Európai Szabadalmi Hivatalban, ezzel a tagállami összehasonlításban a 18. helyen állunk.

Az EU arról is gondoskodik, hogy a feltalálók és az innovatív vállalkozások találmányaikat Európa-szerte könnyebben szabadalmaztathassák. 2017 első felében kérelmezhetővé válik az egységes európai szabadalom. Az Európai Szabadalmi Hivatal a kérelem jóváhagyása esetén közzéteszi a szabadalmat, amely minden uniós tagállamban automatikusan érvényben lesz. Ezáltal sok pénzt és időt megspórolhatnak maguknak a vállalkozások. Jogviták esetén a jövőben egy európai szabadalmi bíróság fog dönteni, vagyis elkerülhetőek lesznek a több uniós államban zajló párhuzamos eljárások.

Az Európai Bizottság honlapja a Horizont 2020 kezdeményezésről (angolul)

A Horizont 2020 kezdeményezés nemzeti kapcsolattartó pontjait és pályázati tudnivalókat bemutató honlap

Az egységes hatályú európai szabadalom honlapja

 

Következő érv