Magyarországi képviselete

40. Az EU bevezeti a fiatalokat a munka világába

Görögországban majdnem minden második 25 év alatti fiatal munkanélküli. A helyzet nem sokkal rózsásabb Spanyolországban sem. Olaszországban a fiatalok több mint harmada van munka nélkül. A válság Dél-Európában még inkább megnövelte az ifjúsági munkanélküliséget, amely már az euró bevezetését megelőzően is számottevő problémát jelentett. Az EU minden erejét beveti e probléma megoldására. Az első sikerek már szemmel láthatóak.

Vissza a főoldalra

A munkaerőpiaci politika ugyan elsősorban az uniós tagállamok felelősségi körébe tartozik, de az Európai Unió támogatja tagjait a munkanélküliség ellen vívott harcban. A gazdasági válság miatt az ifjúsági munkanélküliség megszüntetése az Európai Bizottság tíz legfontosabb prioritása közé tartozik. 4,2 millió 25 év alatti fiatal volt 2016 októberében munka nélkül az EU-ban. A munkanélküliségi ráta még mindig 18,4 százalékon állt – bár jelentős mértékben alulmúlta a 2013. januári 24 százalékos csúcspontot.

Az uniós tagállamok 2013-ban az úgynevezett uniós ifjúsági garancia keretén belül elkötelezték magukat amellett, hogy a 25 év alatti fiatalokat mihamarabb visszajuttassák a munka világába, és felkészítsék a munkaerőpiac által támasztott elvárásokra. Aki befejezte tanulmányait, vagy éppen munkanélkülivé vált, annak négy hónapon belül munkahelyet, tanuló-szerződéses gyakorlati képzést, továbbképzést vagy szakmai gyakorlatot biztosítanak. Az EU 2018-ig mintegy 6,4 milliárd eurót biztosít a megfelelő programokra; az összeg 2020-ig további 2 milliárd euróval fog emelkedni.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a magas ifjúsági munkanélküliségi rátát „humanitárius válságnak” nevezi, és hangsúlyozza, hogy Európa nem maradhat az ifjúsági munkanélküliség által sújtott kontinens. Az elnök így nyilatkozott: „Nem tudom és nem is fogom elfogadni, hogy az ezredfordulós Y generáció talán az első olyan generáció lesz 70 éven belül, amelyik szegényebb, mint a szülei.” Ebből kifolyólag minden évben 10 milliárd euró áll rendelkezésre munkahelyteremtésre, szakképzésre és az általános vállalkozói készség ösztönzésére.

 

Az ifjúsági garancia keretében most születnek az első eredmények. Az Európai Bizottság szerint 2013-tól 2016 végéig a munkanélküli fiatalok száma 1,6 millióval esett vissza. Az ifjú-sági munkanélküliségi ráta ugyanebben az időszakban 23,9 százalékról 18,5 százalékra csökkent. Jóllehet 2016 végén még mindig 6,6 millió fiatal volt munka nélkül, és képzésben sem vett részt, számuk azonban ebben az időszakban 900 000-rel visszaesett. 14 millió fiatal vett részt 2014. január óta az ifjúságigarancia-projektekben.

Az Európai Bizottság a sikeres Erasmus+ csereprogramot az ErasmusPro programmal kívánja kiegészíteni, amely a tanulószerződéses tanulók hosszabb távú külföldi szakmai gyakorlatát támogatja.

Bővebben az ifjúsági garanciáról

Az ifjúsági garancia – országról országra

Beruházás Európa ifjúságába (angolul)

 

Következő érv