Magyarországi képviselete

39. Az EU új lehetőséget kínál az önkéntes munkára: az Európai Szolidaritási Testület

A menekültek támogatása vagy segítségnyújtás földrengés esetén: egy új uniós program révén a fiatalok egész Európában kimutathatják szolidaritásukat, és külföldön is tapasztalatokat szerezhetnek. A programra már több mint 20 000 fiatal jelentkezett. A program első konkrét lépéseire az idei évben kerül sor.

Vissza a főoldalra

Az Európai Bizottság 2016 végén indította az Európai Szolidaritási Testület elnevezésű kezdeményezést. Ez az új program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy szükséghelyzetekben határokon átnyúlóan végezzenek önkéntes tevékenységeket. A 18 és 30 év közötti fiatal önkéntesek projektek keretében nyújtanak segítséget olyan krízishelyzetekben, mint a menekültválság vagy földrengések után, mint legutóbb Olaszországban. Az uniós program célja a fiatalok európai szolidaritásának és szakmai előmenetelének előmozdítása.

A résztvevők vagy rendszeres fizetést, vagy a szállással, utazással, étkezéssel kapcsolatos kiadásaikat fedező költségtérítést és költőpénzt kapnak. A Szolidaritási Testület lehetőséget biztosít arra, hogy két–tizenkét hónapon át önkéntes munkát végezhessenek, szakmai gyakorlaton vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésben vegyenek részt, illetve munkát vállaljanak. Ezáltal a „bevetés” ugródeszkaként szolgálhat egy hosszabb távú foglalkoztatás irányában.

A fiatalok tevékenykedhetnek az oktatás, az egészségügy, a társadalmi beilleszkedés, a menedékhelyek és létesítmények építése, felújítása és kezelése, a migránsok fogadása, a környezetvédelem vagy a természeti katasztrófák elhárítása terén. A program végén oklevelet kapnak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Számomra mindig ez volt az Európai Unió alapvető lényege. Nem a Szerződések, az ipari vagy gazdasági érdekek kötnek össze minket, hanem az értékeink.” A Bizottság reményei szerint 2020-ra a résztve-vők száma eléri a 100 00 főt. Az Európai Szolidaritási Testületbe pályázni interneten lehet a következő címen: https://europa.eu/youth/SOLIDARITY_hu. Az első „bevetések” 2017 első felében kezdődnek.

Az Európai Szolidaritási Testület honlapja

Bővebben az Európai Szolidaritási Testületről

 

Következő érv