Magyarországi képviselete

38. Az EU-nak köszönhetően a fiatalok külföldön tanulhatnak

Rotterdami Erasmus a reneszánsz korszakának európai műveltségű humanistája volt. Az ő nevét viseli a világszerte legjelentősebb mobilítási program, az európai „Erasmus” program, amely egyetemi hallgatók, ipari tanulók és pedagógusok külföldi tartózkodását támogatja. A program 2017-ben ünnepli 30. évfordulóját. A résztvevők száma mára már elérte a kilencmilliót.

Vissza a főoldalra

Melyik egyetemista ne szeretne egy szemesztert Párizsban vagy Madridban tölteni? Minden évben közel 5 000 magyar hallgatónak adatik meg, hogy az Erasmus program keretében egy európai egyetemen folytathassa tanulmányait. A 2017-ben 30. évfordulóját ünneplő csere-program az EU egyik legsikeresebb programja. Míg a program 1987-ben 3244 hallgatóval indult, az Erasmus+ program 2015-ben már 640 000 hallgatót, szakképzésben részt vevő fiatalt, önkéntest, pedagógust, edzőt és ifjúságsegítőt támogatott. A program egy igazi európai életérzés megtestesítője: az Erasmus-generáció saját élményein keresztül megtapasztalja, nagyra értékeli a kontinens sokszínűségét és szépségét, európai kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és európainak is érzi magát.

 

Az alapítási év óta már kilencmillióan vettek részt a programban, ebből 220 000-en Magyarországról. Az Erasmus először egyetemi hallgatók cseréjével kezdődött, később azonban bővült a támogatottak köre szakképzésben részt vevő fiatalokkal, gyakornokokkal, fiatal vállalkozókkal, aktív sportolókkal és pedagógusokkal. A hallgatók havonta 150–250 euró közötti összegű támogatást kapnak, és nem kell tandíjat fizetniük, még ha a fogadó egyetem arra igényt is tartana.

A külföldi tanulás előnyös a karrier szempontjából is: a végzett Erasmus-hallgatók kétszer akkora eséllyel találnak munkát, mint mások. Az Erasmus program szakképzést végző résztvevői közül minden harmadik munkaajánlatot kap a tanulmányok lezárultával attól a vállalkozástól, amelyben a szakképzés zajlott, minden tizedik pedig saját céget alapít. Valószínűleg ez az egyetlen olyan uniós kezdeményezés, amelynek egy az egész világon elismert filmsiker is tisztelettel adózik: a Lakótársat keresünk („L‘ Auberge Espagnol”) című filmtrilógia. Az erasmusos hallgatók három legkedveltebb úti célja Madrid, Párizs és Bécs.

2014 óta az Erasmus program több programmal együtt összeolvadt, amelynek eredménye az Erasmus+ lett. Ide tartozik többek között a mester- és doktoranduszképzés, valamint az Erasmus program fiatal vállalkozók számára. Az Európai Bizottság 2017-ben kiegészíti az Erasmust az ErasmusPro programmal, amely az ipari tanulók/gyakornokok hosszabb ideig (fél évtől egy évig) tartó külföldi munkahelyi gyakorlatát támogatja. Az Erasmus által támogatott projektek arra ösztönzik a szakképzésben részt vevő, de azt abbahagyni szándékozó fiatalokat, hogy külföldi élményeikből erőt merítve befejezzék tanulmányaikat.

Az Erasmus+ számára 2014 és 2020 között közel 14,7 milliárd euró áll rendelkezésre az uniós költségvetésből. A költségvetésből csak a Magyarországnak szánt támogatás összege több mint 280 millió euró. Az Erasmus+-nak köszönhetően ebben az időszakban mintegy 4 millió európai – közülük várhatóan körülbelül 140 000 magyar – folytathat tanulmányokat, dolgozhat és tanulhat külföldön.

Az Erasmus+ program honlapja

Az Erasmus program 30. évfordulójának honlapja

 

Következő érv