Magyarországi képviselete

37. Az EU-ban határtalanul utazhat: A schengeni térség

Régóta álmodtak az európaiak arról, hogy egy egyesült Európában határellenőrzés nélkül utazhassanak. 1985-ben megegyezés született a határsorompók nélküli Európáról, amely 1995-ben valóra vált. Mára már 26 ország 400 millió polgára él a schengeni térségben. Csak a külső határok közös védelmét megerősítve és a rendőri szervek közti együttműködést fokozva lehetséges ezt a közös vívmányt a jelentős migrációs nyomás mellett is fenntartani.

Vissza a főoldalra

Több mint 30 évvel ezelőtt a luxemburgi Schengenben írta alá hat ország a község nevét viselő megállapodást. Magyarország 2007. december 21-én vált a Schengeni megállapodás teljes jogú tagjává. A kezdetek óta egyre bővülő schengeni térségben megszűnt az állandó határellenőrzés. Nem kell útlevelet bemutatni és nem ellenőrzik az utazót, aki átlépi a határt. A térség belső határain munkába járók milliói kelnek át naponta. Az európaiak évente több mint 1,25 milliárd utazást tesznek a schengeni térségen belül. A személyek szabad áramlása a schengeni térség polgárai számára uniós alapjog, egyike az európai integráció legnagyobb sikertörténeteinek.

Időnként összefüggésbe hozzák Schengent a bűnözés arányával, ez az érzet azonban statisztikailag nem igazolható. Hogy a határok nélküli térben is lehetséges legyen a biztonságot garantálni, a schengeni államok rendőrségei a hagyományos határsorompóknál lebonyolított ellenőrzéseknél hatásosabb módszereket fejlesztettek ki. Természetes elvárás, hogy a rendőrség a határ menti területeket ne hagyja magára, hanem megfelelő számú személyzettel ellátott járőrtevékenységgel és célzott ellenőrzésekkel is jelen legyen.

A schengeni térség rendőrségei közösen – többek között nemzetközi rendőri egységekben – küzdenek a határokat sértő bűnözés ellen. A schengeni térség rendőrei a feltételezett elkövetőket az államhatárokon kívül is megfigyelhetik, követhetik és letartóztathatják. Számító-gépes rendszeren keresztül segítik egymás munkáját, amely információk megosztását teszi lehetővé körözött személyekről, lopott autókról és fegyverekről: ez a Schengeni Információs Rendszer (SIS), valójában egy elektronikus körözési lista.

Egy közös, belső határellenőrzések nélküli térség csak a külső határaink hatékony védelme mellett lehetséges. A schengeni térség szárazföldi határa több mint 7700 km hosszú, a tengeri határ kis híján 42 700 km. A 2015-ös menekültválság a külső határok védelmének súlyos hiányosságaira irányította a figyelmet, amelyek most lépésről lépésre kijavításra kerülnek. A 2016-ban felállított Európai Határ- és Parti Őrség állományában 1500 határőr áll készenlétben, akik napokon belül mozgósíthatóak. EU-határőrök segítik Bulgáriát jelen pillanatban is a Törökországgal és az Észak-Görögországgal közös határszakaszokon. Az Olaszországban és Görögországban ma partot érő migránsok közel 100 százalékától ujjle-nyomatot vesznek és már nem küldik őket egyszerűen tovább az EU egyéb tagállamaiba. A Törökországgal kötött megállapodás az érkezők számának erőteljes csökkenéséhez vezetett. Mindazonáltal a Görögországban és Olaszországban rekedt illegális bevándorlók és menedékkérők száma továbbra is magas.

A schengeni határellenőrzési kódex rendelkezései lehetővé teszik, hogy a schengeni térség államai az övezet belső határain ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést, amennyiben a közrend vagy a belső biztonság veszélybe kerül. A gyakorlatban ezt a záradékot csak politikai csúcstalálkozók vagy futballmérkőzések kapcsán érvényesítették, többek között külföldi futballhuligánok beutazásának megakadályozása érdekében. A 2015 óta tartó menekültválság során a 26 tagállamból 6 állította vissza a határellenőrzést, így ellenőrzi Ausztria a Magyarországgal közös határát.

Az Európai Bizottság és a tagállamok megállapodtak az ideiglenes belső határellenőrzés lépésről lépésre történő felszámolásában annak érdekében, hogy a schengeni térség megszokott, határellenőrzés nélküli működéséhez a lehető legkorábban vissza lehessen térni. Minden résztvevő tisztában van ugyanis azzal, hogy a határok nélküli szabad mozgás lehetősége forog kockán, ami az egyesült Európa egyik legjelentősebb vívmánya.

A schengeni rendszer rövid áttekintése

A Schengen nélküli Európa költségei, a Bizottság 2016. márciusi közleménye

 

Következő érv