Magyarországi képviselete

36. Az EU határtalanul mobillá teszi az autósokat

Közlekedési ellenőrzés külföldön? Elveszítette jogosítványát nyaralás közben? Már 1996 óta valamennyi uniós tagállam elismeri a más országban kiállított jogosítványokat. Ugyanilyen régóta létezik az egységes uniós jogosítvány.

Vissza a főoldalra

A korábbi években az egyes országokban kiállított jogosítványok nem mindig győzték meg a rendőrséget és a hatóságokat külföldön. Ez ma már másként van az EU által végrehajtott egységesítésnek köszönhetően. A jogosítványokat kölcsönösen elismerik, így az autóvezetők bürokratikus akadályok nélkül vezethetnek valamennyi uniós tagállamban. Az EU-ban egyébként több mint 110 különböző típusú érvényes jogosítvány van forgalomban.

Aki egy másik uniós tagállamban él, arra az EU-n belül nem vonatkozik a jogosítvány cseréjének kötelezettsége, így a továbbiakban is használhatja meglévő jogosítványát. A meghosszabbítás során vagy legkésőbb 2033-ban a régi jogosítványt új formátumú váltja majd fel.

2013. január óta valamennyi, az EU-ban kiállított új jogosítvány szabványos formátumú: hitelkártya-méretű fényképes műanyag kártya, amely több biztonsági elemmel is rendelkezik.

Aki Európán belüli utazása során veszíti el a jogosítványát, fellélegezhet: minden uniós tagállam kiállít pótjogosítványt.

Az Európai Bizottság az európai vezetői engedélyről

A vezetői engedélyekről szóló 2006. december 20-i uniós irányelv szövege

 

Következő érv