Magyarországi képviselete

34. Európa az utazások során is gondoskodik az egészségbiztosítási védelemről

Külföldön került szükséghelyzetbe? Van megoldás! Akinek sürgősen orvosra van szüksége külföldön, fennálló jogviszonya alapján a nemzeti egészségbiztosító intézet megtéríti a felmerült költségeit. Mindez az európai betegségbiztosítási kártyának köszönhetően lehetséges.

Vissza a főoldalra

Az EU gondoskodik arról, hogy állampolgárai a nyaralás alatt és üzleti úton is megfelelő egészségbiztosításban részesüljenek. Aki egy másik uniós tagállamban megy orvoshoz és felmutatja az európai egészségbiztosítási kártyáját, annak a saját egészségbiztosítási intézete utólag visszatéríti a kezelés költségeit. Így az állami egészségbiztosítással rendelkező személyekre – a célország saját állampolgáraira is vonatkozó önrész vagy egyéb díjak kivételével – nem hárulnak költségek, sőt, néhány uniós tagállamban ingyenesek a kezelések. Bárki kiválthat receptet egy másik uniós országban is.

Amennyiben valaki csak abból az okból utazik külföldre, hogy ott kezeltesse, megoperáltassa magát vagy fogpótlást igényeljen, előtte konzultáljon biztosítójával, hogy tisztázza a költségek áthárításának módját. Ez a krónikus betegségben szenvedőkre is vonatkozik, akik tartós orvosi ellátásra szorulnak. Figyelem: a biztosító nem minden esetben fedezi a magánklinikai kezelések költségeit.

Az európai egészségbiztosítási kártya mind a 28 uniós tagállamban érvényes, ezen kívül Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben és Svájcban is.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Bizottság költség-visszatérítéssel foglalkozó honlapja

 

Következő érv