Magyarországi képviselete

32. Az EU előtérbe helyezi a kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések újrahasznosítását

A mobiltelefonok, laptopok és televíziók jelentős mennyiségű nemes- és ritkaföldfémet tartalmaznak, amelyek kinyerhetők és újrahasznosíthatók. Az Unió ezért gondoskodik arról, hogy a gyártók költségmentesen visszavegyék a fogyasztóktól a kiselejtezett készülékeket. Ez környezetvédelmi szempontból is előnyös és az iparág számára is megtakarítást jelent.

Vissza a főoldalra

A nagyobb üzletekben a fogyasztók ingyen leadhatják a régi klaviatúrát, az elromlott DVD-lejátszót vagy a működésképtelen mosógépet. Európában évente 9,5 millió tonna elektromos és elektronikus készüléket dobnak ki. Egy 2006-os uniós irányelv szerint ezeket a kiselejtezett berendezéseket ugyanúgy kell begyűjteni, szakszerűen ártalmatlanítani és újrahasznosítani, mint a még működőképes készülékeket.

Ez hozzájárul a környezetvédelemhez és az erőforrás-hatékonysághoz. Egy hűtőgépből például ki kell szivattyúzni egy hűtőfolyadékból és olajból álló keveréket. A régi készülékekben még környezetkárosító CFC-gáz is lehet. Az elektromos és elektronikus hulladék veszélyes anyagokat, például higanyt vagy kadmiumot tartalmaz. Például Afrikában, amely gyakran e kiselejtezett készülékek felvevőpiaca, ezeknek a készülékeknek a nem megfelelő kezelése nem ritkán egészségügyi problémákhoz és
környezetszennyezéshez vezet. Arról nem is szólva, hogy az uniós tagállamok értékes ritkaföldfémeket pazarolnak el, ha nem hasznosítják újra ezeket a készülékeket. A mobiltelefonok, számítógépek és társaik például aranyat, rezet és ezüstöt tartalmaznak.

Az elektromos és elektronikus berendezések újrahasznosítása azonban még nem működik úgy, ahogy kellene. Ez derül ki egy, az Interpol által készített 2015-ös jelentésből, amely szerint a kiselejtezett régi készülékeknek csak egyharmada kerül a megfelelő helyre: a hivatalos gyűjtőpontokra és újrahasznosító létesítményekbe. A többit nem szabályszerűen hasznosítják újra, illegálisan külföldre szállítják vagy egyszerűen a többi hulladék közé dobják. Az Unió arra törekszik, hogy ezen változtasson. Így például 2016 júliusa óta az online kereskedők is ingyen visszaveszik a kiselejtezett kisebb elektromos készülékeket, akkor is, ha azok számlája már nincs meg. Emellett gyűjtőakciókkal és tájékoztatási kampányokkal kell felhívni a fogyasztók figyelmét az újrahasznosításra.

Az elektromos és elektronikus készülékek újrahasznosításáról szóló uniós irányelv

A Bizottság közleménye az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló új irányelvről (2012. augusztus 13.)

 

Következő érv