Magyarországi képviselete

30. Az EU gondoskodik a fürdővizek és az ivóvíz tisztaságáról

Szennyezett tengerek, olajfoltok a strandokon és foszfátos ivóvíz: mindez már a múlté. Az EU intézkedéseket tesz a vizek tisztaságának megőrzésére, hogy az európaiak zavartalanul élvezhessék a kristálytiszta vizű strandokat és a tiszta ivóvizet.

Vissza a főoldalra

Miután Európában több tartályhajó-baleset és olajkatasztrófa történt, az EU korszerű szabványokat dolgozott ki azokra a hajókra vonatkozóan, amelyek kikötnek az európai kikötőkben. Az Erika olajszállító tartályhajó 1999-es, a francia partoknál bekövetkezett balesetét követően létrejött a lisszaboni székhelyű Európai Tengerbiztonsági Ügynökség (EMSA), amelynek feladata az európai vizek védelme. Így például ma már tilos egyrétegű acélból készült tartályhajókat alkalmazni, csak a kettős burkolatú tartályhajó engedélyezett.

Az EU beavatkozása a polgárok számára is előnyös: a fürdővizek minőségéről szóló 2016-os uniós jelentés szerint az európai fürdőhelyek 87 százaléka esetében kiváló a vízminőség. Magyarországon folyamatosan javul a fürdővizek minősége, 2015-ben 77 százalékuk minő-sült jónak/kiválónak.

2017 eleje óta uniós rendelet korlátozza a mosogatószerek, így a mosogatótabletták és -porok foszfortartalmát. Ha a szennyvízzel túl sok foszfor kerül a folyókba és tavakba, e tápanyag hatására tömegesen elszaporodnak az algák. Ennek következtében a növények és az állatok nem jutnak oxigénhez, ami a pusztulásukat okozhatja.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2016-os becslése szerint az ivóvíz minősége és a szennyvízkezelés hatékonysága az egész Európai Unióban javult. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2016 végén közzétett jelentése szerint a 2011 és 2013 között az Unióban végrehajtott ivóvízelemzés arra az eredményre jutott, hogy az esetek 98,5 százalékában teljesültek az ivóvízre vonatkozó előírások, sőt azokat túl is teljesítették. Emellett egyre több háztartás csatlakozik rá a szennyvízkezelő létesítményekre. Mindazonáltal Dél- és Kelet-Európában rosszabb az ellátottság. A Környezetvédelmi Ügynökség emellett figyelmeztet arra is, hogy még mindig túl sok tápanyag és szennyvíz kerül ki a környezetbe, többek között nitrogén és foszfor.

Az Európai Bizottság jelentése a fürdővizek minőségéről (angolul)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a vízminőségről

 

Következő érv