Magyarországi képviselete

28. Az EU elkötelezett az egészséges táplálkozás iránt

Milyen adalékanyagok vannak a narancslében? Hány kalóriát tartalmaz a müzliszelet? Az uniós előírásoknak köszönhetően a vásárlók ezekre a kérdésekre már a szuper-marketben választ kapnak, ha megnézik az áruk csomagolását. A szabályok biztosítják, hogy az allergiások az étteremben tájékozódhassanak arról, mi van a kiválasztott ételben, emellett számíthatunk arra, hogy az élelmiszerek biztonságosak, és nem tartalmaznak szalmonellát vagy más veszélyes anyagot.

Vissza a főoldalra

Európában magas szintű élelmiszerszabványok vannak érvényben. Az élelmiszerek címkézését uniós rendelet szabályozza. Már a csomagolásra rápillantva azonnal áttekintést kaphatunk arról, hogy mit vásárolunk. Az Unióban minden csomagolt élelmiszeren egységes táblázat használatával kell megadni, hogy a termék milyen tápanyagokat tartalmaz, vagyis 100 grammra vagy 100 milliliterre vonatkoztatva fel kell tüntetni az energiatartalmat, továbbá a zsír, telített zsírsav, szénhidrát, cukor, fehérje és só mennyiségét. A marhahús, valamint a friss sertés-, bárány-, kecske- vagy baromfihús esetében meg kell nevezni a származási helyet. Minden terméknél jelezni kell, hogy tartalmazza-e a 14 legfontosabb allergén anyag valamelyikét (például mogyorófélét vagy szóját). Az allergiások szempontjából fontos szabály, hogy a csomagolatlan élelmiszerek esetében is tájékoztatást kell adni az allergénekről, például az éttermekben. (Nem arról van szó azonban, hogy az óvodába bevitt torta vagy a jótékonysági rendezvényeken árusított sütemények esetében nyilatkozni kell arról, azok mit tartalmaznak.).

Szigorú szabályok vonatkoznak az egészséggel összefüggő állításokat tartalmazó reklámokra is. Ha a gyártó feltünteti termékén a „zsírszegény” kifejezést, akkor az 100 grammra vetítve valóban legfeljebb 3 gramm zsírt tartalmazhat. A címkén azt is meg kell adni, ha az élelmiszerben genetikailag módosított összetevő van. Ez vonatkozik például a genetikailag módosított növényekből készült növényi olajokra. Ez lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy eldöntse, szeretne-e genetikailag módosított élelmiszert vásárolni.

Az élelmiszerjelölés mellett az EU egyéb egységes minőségjelzéseket is bevezetett, így például a jól ismert CE-jelölést, vagy a bioélelmiszerek ökológiai tanúsítványát, amelyek megkönnyítik a vásárló számára a választást.

A kozmetikumokra, például a krémekre vagy testápolókra is szigorú – többek között az egyes vegyi anyagok felhasználását korlátozó – szabályok vonatkoznak. Az Unió ezekkel az intézkedésekkel igyekszik megállítani az allergiások számának évek óta tartó növekedését.

Ha az Unióban egészségre ártalmas élelmiszer kerül a piacra, például szalmonellával fertőzött hús vagy higannyal szennyezett hal, azonnal működésbe lép az uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (RASFF). A rendszeren keresztül bármely tagállam a termékre vonatkozó figyelmeztetést adhat ki a többi tagállam számára, és így az egész Unióban gyorsan ismertté válik a kockázat és a hatóságok intézkedni tudnak. Ezután az élelmi-szert kivonják a piacról és megsemmisítik, a külföldi élelmiszert pedig visszaküldik a származási országba.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (angolul)

 

Következő érv