Magyarországi képviselete

27. Az Unió csökkenti a hitelkártya-használat banki díjait és költségeit

Mennyibe kerül egy bankszámla? Valóban ilyen drágának kell lennie a hitelkártya-használatnak? Az Európai Bizottság mélyrehatóan elemezte ezt a problémát. Az új uniós előírások közvetlen megtakarítást jelentenek a fogyasztók számára.

Vissza a főoldalra

A fogyasztók érdekeinek védelmezőjeként az Európai Bizottság a banki díjakat is figyelemmel kíséri. 2014-ben az Unió jogszabályt fogadott el, hogy fokozza az átláthatóságot. Ez azt jelenti, hogy a bankok a számlavezetés költségének felszámításakor nem alkalmazhatnak rejtett díjakat. A pénzügyi intézmények kötelesek nyilvánosságra hozni a számlanyitáshoz, -vezetéshez és -megszüntetéshez kapcsolódó valamennyi díjat, költséget és jutalékot. Így az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy összehasonlítsák a költségeket és a legjobb ajánlat mellett döntsenek.

Sok ügyfél számára magától értetődő, hogy készpénz helyett kártyával fizessen. Ez a bankok és egyes esetekben a kereskedők számára is komoly bevételt jelent. A 2016-ban bevezetett előírás Európa-szerte meghatározza a bankok által a hitelkártyás vagy betéti kártyás fizetésre felszámított díjak felső határát; a díj a vásárlás értékétől függ.

2017 őszétől a hitelkártyás vagy betéti kártyás fizetés semmilyen többletköltséggel nem terhelhető. Előfordul, hogy egyes társaságok, például légitársaságok ilyen többletdíjakat számítanak fel a kártyával lebonyolított online vásárláskor. A szolgáltatásnyújtóknak ezen kívül be kell tartaniuk bizonyos, a hitelesítésre és biztonságra vonatkozó követelményeket is.

Az EU gondoskodott továbbá arról, hogy egyszerűbb legyen a bankszámlaváltás – abban az esetben is, ha több országot érint. 2016-tól az uniós polgároknak joguk van ahhoz, hogy akkor is nyithassanak folyószámlát, ha nincs állandó lakóhelyük. Ez a lehetőség biztosítja például a hajléktalanok számára, hogy alapvető banki szolgáltatásokat vegyenek igénybe, így pénzt utaljanak át vagy készpénzt vegyenek fel automatából. Az Unió egészében körülbelül 30 millió 16 évesnél idősebb ember nem rendelkezik bankszámlával.

Az Unió emellett gyorsabbá és biztonságosabbá tette a határokon átnyúló fizetési műveleteket. 2016. február 1-je óta valamennyi banki ügyfél használhatja a nemzetközi számlaszámot (IBAN) és a BIC-kódot (bankazonosító). Ez hozzájárul a határokon átnyúló átutalások, terhelések és kártyás fizetések egységesítéséhez, felgyorsításához és olcsóbbá tételéhez. A SEPA (Single Euro Payments Area) fizetési térséghez 34 ország tartozik. A 28 tagállam mellett Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Monaco és San Marino is tagja.

A kártyahasználati díjakra vonatkozó uniós irányelv

A banki díjakra, a fizetésiszámla-váltásra és az alapszintű fizetési számlához való jogra vonatkozó 2014. évi uniós irányelv

Kérdések és válaszok az egységes eurófizetési térségről (angolul)

 

Következő érv