Magyarországi képviselete

25. Európában olcsóbb lett a telefonálás

Bizonyára többekkel előfordult már, hogy nyaralás közben vidáman telefonáltak a strandról otthon lévő barátaiknak, elolvasták az e-mailjeiket vagy épp fotókat küldtek a telefonról, majd pár héttel később kisebb sokkot kapjanak a mobiltelefon-számla láttán. Az EU évek óta dolgozik azon, hogy véget vessen ennek, és ez a munka most meghozta a várva várt eredményt: 2017. június 15-től az Európán belüli utazás során valamennyi uniós állampolgár roamingdíj nélkül használhatja mobiltelefonját.

Vissza a főoldalra

A távközlési árak évek óta drasztikusan csökkennek, ez a vezetékes és a mobilhálózatra egyaránt igaz. Ennek egyik oka a technikai fejlődés és a nagyobb teljesítményű hálózatok mellett, hogy az EU 1998-tól az összes tagállami távközlési monopóliumot megszüntette. A nyitott piacon kiéleződő verseny biztosítja az árak csökkenését.

Az Európai Bizottság nyomására jelentősen csökkent a külföldön lebonyolított mobilhívás vagy internetezés roamingdíja is. A roaming azt jelenti, hogy a telefonáláshoz, üzenetküldéshez vagy adatletöltéshez külföldi mobilhálózatot vehetünk igénybe. A külföldi hálózathoz való csatlakozásért a szolgáltatók díjat számítanak fel, amelyet áthárítanak az ügyfelekre.

A Bizottság 2007-ben vezette be a roamingdíjak maximalizálására vonatkozó első szabályokat. Számítások szerint azóta az Unión belüli külföldi utazáskor felmerülő többletköltségek jelentősen, több mint 90 százalékkal csökkentek. 2012 óta az adatroaming is 96 százalékkal olcsóbb lett.

2017. június 15-től végérvényesen megszűnik az időszakos jellegű külföldi utazások idején felszámított roamingdíj: ez azt jelenti, hogy az ügyfelek mobiltelefonjukat más uniós tagállamban a hazai szerződésükben rögzített feltételek mellett használhatják. Erről állapodtak meg 2017 februárjában az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság képviselői. Ha az ügyfél tartósan külföldön használja mobiltelefonját, felszámítható többletdíj, de szigorú korlátozások lesznek érvényben: hanghívás esetén legfeljebb 3,2 eurócent/perc, üzenetküldéskor 1 cent/sms, az adatforgalom esetén pedig 7,70 euró/GB lehet a díjtétel.

A roamingdíjak megszűnése

 

Következő érv