Magyarországi képviselete

23. Az EU megvédi polgárai bankbetéteit

Ha egy bank csődbe megy, a betétesek megtakarításai nem vesznek el. Az EU-ban mindenki visszakapja pénzét, még akkor is, ha a bank más uniós tagállamban található. Erről az EU által előírt betétbiztosítási szabályok gondoskodnak. A pénzügyi válság alatt e szabályok még szigorúbbá váltak. Nyugodt lehet: megtakarításai biztonságban vannak.

Vissza a főoldalra

A betétbiztosítás ügyfelenként és bankonként 100 000 euró összegig érvényes. Mindenféle banki betétre kiterjed: megtakarítási számlákra, lekötött betétekre, betéti okiratokra, folyószámlákra. A pénzügyi válság során megrendült az emberek bizalma a bankokban, ezért az EU 2009-ben megemelte az addig érvényes betétbiztosítási összeget.

 

A betétbiztosításra az egyes tagállamok vállalnak garanciát. Ezzel egy probléma van: ha egy országban egyszerre több bank is csődbe megy, a nemzeti betétbiztosítási alap forrásai ha-mar elapadhatnak. Az Európai Bizottság ezért 2015-ben azt a javaslatot tette, hogy 2024-ig hozzanak létre egy európai szintű betétbiztosítási rendszert.

Az európai betétbiztosítási rendszer egy olyan közös alap lenne, amely fokozatosan összekapcsolná a nemzeti betétbiztosítási rendszereket. Az alapot a bankok finanszíroznák: több éven át, egészen addig teljesítenének befizetéseket, amíg az alap rendelkezésére álló összeg el nem éri az 55 milliárd eurót. Ez a közös rendszer Európa-szerte számlánként 100 000 euró összegig biztosítaná a bankbetéteket – de mindig csak akkor, ha az adott nemzeti alap forrásai már elapadtak. Ez a garancia azt is megakadályozná, hogy a betétesek megrohamozzák bankjukat, ha attól tartanak, hogy az a csőd közelébe jutott, és betéteik veszélybe kerültek. Az európai betétbiztosítás a harmadik, egyben utolsó pillére az úgynevezett bankuniónak, amelynek célja, hogy biztonságossá tegye a bankszektort. A törvényhozók, vagyis az Európai Parlament és a Tanács még nem döntöttek e tervekről.

Az Európai Bizottság betétbiztosítási javaslata

 

Következő érv