Magyarországi képviselete

21. Az EU segítségével biztonságosabbá vált az internetes vásárlás

Szokott Ön cipőt vagy ruhát az interneten megrendelni, esetleg könyvet és CD-t egy kattintással vásárolni? Ez ma már nem ritkaság, a stresszmentes online vásárlást egyre több vásárló részesíti előnyben. Az internetes kereskedelem fellendülését látva az EU új szabályokkal segíti a fogyasztókat.

Vissza a főoldalra

Az EU az online vásárlások tekintetében is garantálja a jogbiztonságot. Az interneten, katalógusból vagy telefonon megrendelt termékekre vonatkozó szerződések azonos védelemben részesülnek. Az sem számít, hogy az eladó a vevő országában vagy más uniós tagállamban működik-e.

A megtévesztés lehetőségének elkerülése és az online vásárlások biztonságosabbá tétele érdekében az EU-ban bevezették a „gombnyomás” kötelezettségét. A vevőnek a weboldalon a megfelelő gombra kattintással kifejezetten jeleznie kell vásárlási szándékát. Az online kereskedőnek fel kell tüntetnie a fizetendő árat, és meg kell győződnie arról, hogy a vevő ezt az árat tudomásul vette. Ez a gombnyomással biztosítható. Ha a kereskedő nem gombnyomásos megoldást alkalmaz, a megrendelés a vevőre nézve nem kötelező.

Ha az online kereskedő a felmerülő kérdések tisztázására hívószámot üzemeltet, biztosítani kell, hogy azt a vevők alapdíjas hívással vehessék igénybe. Magyarán: emeltdíjas hívószámok alkalmazása tilos. Valamely fizetési mód (például hitelkártya) választása miatt a kereskedő csak akkor számíthat fel felárakat a vevőnek, ha a vevő választása valóban többletköltséget okoz. Ha a kereskedő szállítási vagy postaköltséget számít fel, azt egyértelműen jeleznie kell a vevőnek. Emellett a megrendelés beérkezését azonnal, e-mailben vissza kell igazolnia a vevő számára.

A kereskedőnek az árut 30 napon belül le kell szállítania, különben a vevő a 31. naptól kezdve elállhat a szerződéstől.

Egy uniós irányelv alapján a fogyasztóknak joga van online vitarendezési platformokhoz fordulni. Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület működteti az online vitarendezési kapcsolattartó pontot.

A Budapesti Békéltető Testület weboldala

 

Következő érv