Magyarországi képviselete

1.Több mint 70 éve béke Európában

Apáink és nagyapáink még hadat viseltek egymás ellen, mi viszont már abban a történelmileg is kivételes helyzetben vagyunk, hogy bizalommal viseltethetünk európai szomszédaink iránt. Az EU-n belül elképzelhetetlen a háború, a kontinens megosztottsága a múlté. Az európai összetartozás a béke záloga. Becsüljük meg ezt a kiváltságot!

Vissza a főoldalra                        

/hungary/file/page4peacehu14888cbc63492475021jpg_hupage_4_peace_hu_14888cbc634_92475021.jpg

Több mint 70 éve béke Európában

 

Európa évszázadokon át számtalan fegyveres összecsapásnak volt színtere. Így volt ez még a 20. században is: a mintegy 15 millió áldozatot követelő első, és a legalább 55 millió európai halálát okozó második világháború után végképp eljött az ideje, hogy létrejöjjön az egységes Európa, melynek eszménye az ókori görögöktől és rómaiaktól kezdve egészen az újkorig évszázadokon át megvalósíthatatlan elképzelésnek, utópiának tűnt. Az EU-nak köszönhetően ma több mint 500 millió európai él békében és szabadságban.

A szoros európai együttműködés gondolatát Robert Schuman francia külügyminiszter vetette fel 1950. május 9-én. Azt javasolta, hogy Európa államai a béke érdekében szerveződjenek olyan szoros gazdasági közösségbe, hogy lehetetlenné váljon közöttük a háború. Az első lépés e közösség létrehozása felé az Európai Szén- és Acélközösség megalapítása volt 1952-ben. Ezt követték a Római Szerződések 1957-ben, melyek megkötése a tartós béke megteremtését szolgáló európai projekt kezdőpontjának tekinthető.

A mindenkori európai integráció területén immár 72 éve béke honol, annak ellenére, hogy körülöttünk a világban jelenleg is negyvennél több fegyveres konfliktus dúl, melyek évente legalább 170 ezer emberéletet követelnek.

A vitákat ma más módon rendezzük. Erre világítanak rá az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szavai: „Nem mindig értünk egyet, de ilyenkor csak szócsatákat vívunk. A konfliktusainkat a tárgyalóasztalnál rendezzük, nem a lövészárokban.”

A békéért, a megbékélésért, a demokráciáért és az emberi jogokért végzett munkájáért az EU 2012-ben megkapta a Nobel-békedíjat. Természetesen sokan feltették a kérdést, megérdemelte-e az EU ezt a rangos kitüntetést, amikor a Földközi-tengeren menekültek halnak meg, számos uniós ország pedig fegyvereket exportál. Úgy gondoljuk, megérdemelte. Megérdemelte, mégpedig azért, mert vitathatatlan érdemekkel rendelkezik a béke megteremtése és megőrzése terén.

Jean-Claude Juncker elnök 2016. szeptember 14-i beszéde az Unió helyzetéről

Az Európai Bizottság a Nobel-békedíjról

A Nobel-díj Bizottság angol nyelvű közleménye a békedíj odaítélésének indoklásáról (2012. október 12.

Következő érv