Magyarországi képviselete

19. Az EU-nak köszönhetően csökken a közlekedési balesetben elhunytak száma

Egy pohár alkohol, egy pillantás a mobilra, vagy a megengedett sebesség túllépése, és kész a baj – megtörtént a baleset. A halálos balesetek száma egyre kevesebb Európa útjain, és az EU arra törekszik, hogy e kedvező tendencia tovább folytatódjon. A gyorshajtókat európai szinten egységes, szigorú szabályokkal kívánja megfékezni.

Vissza a főoldalra

Az Európai Unió ambiciózus célt tűzött ki maga elé: a közlekedési balesetben elhunytak számát 2020-ig a felére akarja csökkenteni 2010-hez képest. E szakpolitika már több jó eredményt fel tud mutatni. Egy uniós jelentés szerint 2001-ben 54.000 ember halt meg az európai utakon, 2010-ben 31.500, 2015-ben pedig 26.000.

Az EU egész Európára érvényes előírásokkal minden tagállamban növelni kívánja a közutak biztonságát. A balesetek oka gyakran a gyorshajtás. A gyorshajtástól való elrettentés érdekében az EU elérte, hogy a gyorshajtásért kiszabott bírságok az Unió egész területén végre-hajthatóak legyenek. Így például az olaszországi nyaralás alatt rajta kapott gyorshajtó sem ússza meg a büntetést: a csekket hazai lakcímére is kiküldik. A csekkek célba juttatásában a tagállamok hatóságai egymást segítik. A rendszer ugyan még nem működik százszázalékos eredményességgel, de az Európai Bizottság szerint 2013 és 2015 között négyszeresére emelkedett a határokon átnyúlóan szankcionált közlekedési szabálysértések száma. A szankcionált szabálysértések közé tartozik a gyorshajtás, a piros lámpán való áthaladás és a bekapcsolt biztonsági öv nélküli utazás.

Az EU emellett támogatja a tagállamokat az utak karbantartásában. Az Európai Bizottság az autóvezetők tudatosságát növelő akciókban is részt vesz. Gyakran ugyanis alkohol vagy drog is szerepet játszik a balesetekben.

Az EU emellett közös szabályokat ír elő az elsősegélynyújtás tekintetében is. A 2015-ben EU-szerte bevezetett e-Call Segélyhívó Rendszer baleset esetén automatikus vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra, és ezzel a becslések szerint mintegy négy százalékkal csökkentheti a halálos áldozatok számát.

Az uniós közlekedési jogszabályok áttekintése

Az Európai Bizottság 2016. március 30-i közleménye a közúti közlekedés biztonságáról (angolul)

 

Következő érv