Magyarországi képviselete

16. Az EU a bankokat is felügyeli

A pénzügyi válság során a bankok csaknem a szakadékba taszították Európát. Az EU ebből tanulva a bankunió létrehozásával stabilizálta a bankrendszert, ezzel védve a betéteseket és az adófizetőket. A bankunió három pillérre támaszkodik.

Vissza a főoldalra

2012-ben sokan reális veszélynek tartották a monetáris unió megszűnését. Az Európai Bizottság ezért indította útjára a bankuniót. Ennek legfontosabb célja, hogy ne az állam és az adófizetők állják a cechet, ha a bankok elszámítják magukat. Ha komolyra fordul a helyzet, a bankok tulajdonosainak és hitelezőinek kell viselniük a veszteségeket, és ha ez nem elég, akkor az előre befizetett banki adók révén az ágazatnak.

A bankunió első fontos pillére az európai bankfelügyelet, amely 2014 óta központilag őrködik az euróövezet 130 vezető pénzintézete felett, ezzel biztosítva, hogy a nemzeti felügyeleti hatóságok a saját intézményeik esetében se hunyjanak szemet, amint ez korábban eseten-ként előfordult. A felügyeletért az Európai Központi Bank (EKB) a felelős. A rendszer ma már jól működik: az európai bankok az EKB állítása szerint is stabilak, amit az Európai Bankható-ság (EBH) legutóbbi stressztesztje támaszt alá. A bankok az EU nyomására jelentősen javították tőkehelyzetüket.

A második fontos pillér a bankok szanálására vonatkozó új szabályrendszer. A csődbe jutott európai bankokat az illetékes uniós hatóság e központi szabályrendszernek megfelelően szanálja. Ezzel megelőzhető a bankpánik. Az államnak nem kell beavatkoznia, mivel a veszteségeket elsősorban a bank részvényesei és hitelezői viselik, és ha ez nem elég, akkor az ágazat. A bankunió kiteljesítésének harmadik pillére a közös betétbiztosítási rendszer. Ez a rendszer a bank csődje esetére biztosítja a betétesek megtakarításait. Minden betét 100 000 euró összegű fedezetet élvez, amelyet a nemzeti alapok biztosítanak. Az európai betétbiztosítási rendszer kialakításáról még folynak a tárgyalások, formája még nem végleges.

Az új követelményeknek köszönhetően az európai bankrendszer stabilabbá vált, és az európai pénzügyi ágazat is ellenállóképesebb lett a válságokkal szemben. Az Európai Bizottság az olasz Monte dei Paschi bank Olaszország általi elővigyázatossági feltőkésítése esetében is biztosítani fogja a bankunió szabályainak alkalmazását, illetve a részvényesek és a hitelezők méltányos tehervállalását.

Az Európai Bizottság a bankunióról (angolul)

Az Európai Parlament a bankunióról

 

Következő érv