Magyarországi képviselete

15. Az EU kiáll a méltányos adóztatás mellett

Adócsalás, adókikerülés, adóparadicsomok – sok vállalkozás igen nagy kreativitásról tesz tanúbizonyságot, ha az adófizetés alól akar kibújni. Az uniós tagállamok a becslések szerint évente körülbelül egymilliárd euró adóbevételtől esnek el a legális és az illegális adótrükkök miatt. Az adókikerülés elleni küzdelem terén jelentős eredmények születtek az elmúlt években: az Apple ügye mutatja, hogy az EU mennyi mindenre képes, ha tagjai közösen lépnek fel.

Vissza a főoldalra

Az Európai Bizottság határozottan fellép az adókikerülés ellen. Európában sok nagyvállalat ma is kihasználja az adóügyi kiskapukat: egyes európai országok a nagyvállalatok kedvéért még az adófizetők kárával sem törődnek. Az egyes országok külön-külön fellépve nem sokat tehetnek e jelenség ellen. Az Unió azonban hatásos eszközöket ad a tagállamok kezébe az adókikerülés elleni küzdelemhez.

Az állami támogatásra vonatkozó szabályok alkalmazásával az Európai Bizottság górcső alá veheti a tagállamok nagyvállalatokkal kötött adómegállapodásait. 2016 augusztusában a Bizottság az Apple által be nem fizetett, 13 milliárd euró összegű adó behajtására kötelezte Írországot.

A Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint „minden vállalkozásnak – legyen az kicsi vagy nagy – ott kell adót fizetnie, ahol a nyeresége képződik”. Ez vonatkozik az olyan óriáscégekre is, mint az Apple. „Európában nem hagyjuk annyiban, hogy a nagyvállalatok a kulisszák mögött illegális adómegállapodásokat kössenek” – például azért sem, mert a bevételek kiesése miatt az állam a szűkös időkben a kórházaktól vagy az iskoláktól vehet el forrásokat. Ez a versenyjog szociális vetülete, „és Európa ezt képviseli”, hangsúlyozta Jean-Claude Juncker elnök.

A Bizottság elnöke teljesen szabad kezet adott Margrethe Vestager versenyügyi biztosnak, aki például az elnök hazájában, Luxemburgban is vizsgálja az Amazonnal és a McDonaldsszal kötött adómegállapodások szabályszerűségét. Az új erőre kapó nyilvános és politikai vita hátszelében a Bizottság újból kísérletet tesz a vállalati adózás átfogó uniós reformjára: a közös összevont társaságiadó-alap bevezetésével kívánja elérni, hogy a vállalatok nyereségüket a jövőben ne minimalizálhassák az adó kiszámításához, és ne utalhassák más országokba pusztán azért, hogy alacsonyabb adót fizessenek. Az Unió által már bevezetett országonkénti jelentéstétel elvének megfelelően a nagyvállalatoknak az idei évtől kezdve számot kell adniuk arról, hogy melyik országban mennyi adót fizetnek.

Az egész EU-ra kiterjedő adóügyi szabályozás nem könnyű feladat, mivel a tagállamoknak az uniós adópolitikai döntéseket egyhangúlag kell meghozniuk.

Az uniós adóügyi menetrend (angolul)

Az Európai Bizottság társasági adózásra vonatkozó cselekvési terve (angolul)

Juncker elnök 2016. szeptember 9-i értékelő beszéde az Unió helyzetéről

 

Következő érv