Magyarországi képviselete

Kulturális sokszínűség

Kreatív Európa

A Kreatív Európa a kulturális és a kreatív ágazat számára létrehozott új uniós keretprogram, amely a korábbi MEDIA, a MEDIA Mundus és a Kultúra programokat fogja össze, és egyben a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésére teljesen új pénzügyi eszközt kínál.

  • Megőrzi és népszerűsíti az európai kultúrát és a nyelvi diverzitást, továbbá táplálja Európa kulturális gazdaságát.
  • Hozzájárul Európa gazdasági céljaihoz, az intelligens, fenntartható és befogadó gazdasági növekedéshez.
  • Segítséget nyújt a kulturális és kreatív szektorok számára, hogy igazodni tudjanak a digitális korhoz és a globalizációhoz.
  • Új nemzetközi lehetőségeket, piacokat nyit meg.

A Kreatív Európa támogatja többek között a nemzetközi együttműködési projekteket kulturális és kreatív szervezetek között, a kulturális és kreatív szektort támogató hálózatokat, irodalmi művek fordítását és promócióját, animációk, kreatív dokumentumfilmek és videójátékok fejlesztését, az audiovizuális munkák forgalmazását és értékesítését, az európai filmeket népszerűsítő filmfesztiválokat, valamint a közönség fejlesztését a filmirodalom javítása és az európai filmek iránti érdeklődés növelése érdekében.

A Kreatív Európa ezen felül támogatja az Európai Kulturális Fővárosa és az Európai Örökség Cím programokat, illetve az irodalom, építészet, örökségvédelem, mozi, rock és pop zene kategóriában adott európai díjakat.

A Kreatív Európa program magyarországi koordinációjában a Kulturális Kapcsolattartó Pontok és a MEDIA Deskek helyét 2014-től a Kreatív Európa Tájékoztató Irodák vették át.

Hasznos linkek:

A Kreatív Európa program honlapja:

ec.europa.eu/creative-europe

Pályázatokról az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) oldalán tájékozódhat:

http://eacea.ec.europa.eu/index_en.php

A Kreatív Európa program magyar honlapja:

www.kreativeuropa.hu