Magyarországi képviselete

Mezőgazdaság

Az 1962-benlétrehozott közös agrárpolitika (KAP) európai szinten irányított és az EU éves költségvetéséből finanszírozott politika. Fő célja, hogy a gazdálkodóknak méltányos megélhetést, a fogyasztóknak pedig megfizethető áron megbízható és biztonságos élelmiszereket biztosítson.

Az agrárpolitika költségvetésének felhasználása három különböző módon történik:

  • Jövedelemtámogatás (közvetlen kifizetések)a gazdálkodók számára: ezek a kiadások teszik ki a közös agrárpolitika költségvetésének 70%-át.
  • Piactámogatás: például akkor adható, ha a kedvezőtlen időjárás egyes piacokat ingataggá tesz. Ezek a kiadások a közös agrárpolitika költségvetésének kevesebb mint 10%-át jelentik.
  • Vidékfejlesztés: olyan intézkedések támogatását szolgálja, amelyek révén a gazdálkodók korszerűsíthetik gazdaságaikat, hogy versenyképesebbekké váljanak, és ugyanakkor a környezetet is védjék, illetve amelyek elősegítik a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációját és a vidéki közösségek boldogulását. Az erre a célra szánt uniós kiadásokat részben a tagállamok állják, és a közös agrárpolitika költségvetésének mintegy 20%-át teszik ki.

További gyakran feltett kérdések

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának honlapja

A KAP és a magyar költségvetés által biztosított forrásokból finanszírozott ágazati támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  (MVH) kezeli.

Az uniós agrártámogatások magyarországi kedvezményezettjeinek adatbázisa.