Magyarországi képviselete

Az európai beruházási terv

/hungary/file/2015investeu240jpg_hu2015_investeu_240.jpg

Az európai beruházási tervről általában valamint  gyakorlati útmutató vállalkozásoknak.

Mi az európai beruházási terv?

A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban a beruházások szintje nagyon alacsony. Közös, európai szinten összehangolt intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megfordítsuk a kedvezőtlen trendet, és Európát a gazdasági fellendülés útjára állítsuk.

Az európai beruházási terv a következő három célt szolgálja: hogy elhárítsa a beruházások útjában álló akadályokat, növelje a beruházási projektek ismertségét és technikai segítséget biztosítson azok megvalósításához, valamint hogy javítsa az új és a már létező pénzügyi források felhasználását. Az Európai Bizottság becslése szerint a beruházási terv révén 330–410 milliárd euróval növelhető az EU hazai összterméke (GDP), és 1–1,3 millió új munkahely jöhet létre az elkövetkező években.

Itt tudhat meg többet a beruházási tervről.

Gyakorlati útmutató vállalkozásoknak

Milyen előnyöket nyújthatnak egy vállalat számára az európai beruházási terv pénzügyi eszközei?

Nagyberuházások számára:

  • Több mint 25 millió eurós EIB (Európai Beruházási Bank) hitel esetén: az állami vagy magánkézben lévő vállalat közvetlenül felveheti a kapcsolatot az Európai Beruházási Bankkal az itt található nyomtatvány kitöltésével (angolul).  
  • A 25 millió euró alatti projekteket csoportosítani kell egy közös beruházási platformon ahhoz, hogy be lehessen mutatni az EIB-nek.

Kis- és középvállalatok/ közepes piaci tőkeértékű vállalatok:

  • A kkv-k számára rendelkezésre álló eszköz az Európai Beruházási Alap (EIF), az EIB kiegészítő eszköze. Több mint 7 millió eurós hitelszükséglet esetén a kkv-k közvetlenül az Európai Beruházási Alappal vehetik fel a kapcsolatot. Ennél kisebb projektek esetén pénzügyi közvetítőkkel vehetik fel a cégek a kapcsolatot.

Magyarországon a K&H Bank, az Erste Bank, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány az UniCredit és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a közvetítők.

Hogy találhat befektetőket egy vállalat az európai beruházási terv segítségével?

A projekteket regisztrálni kell az európai beruházási projektek portálján (EIPP).

Az adatbázisba kerülés feltételei:

  • A projekt legyen legalább 1(egy) millió euró értékű
  • A benyújtástól számítva legalább 3 éven belül induljon el a beruházás
  • Uniós tagállamban bejegyzett köz- vagy magánszektorbeli jogi személy kezdeményezze
  • Minden alkalmazandó EU-s és nemzeti jognak feleljen meg a projekt

Hogy kaphat szakmai tanácsadást egy projektgazda a beruházási terv segítségével?

Vegye fel a kapcsolatot az európai beruházási tanácsadói központtal.

A tanácsadói központ széles körű támogatást nyújt projekteknek és beruházásoknak, azok bármely szakaszában, a megvalósításhoz legközelebb álló projekttől kezdve a tervezésen keresztül a megvalósításig.

A központon keresztül elérhető szolgáltatások: projektfejlesztéshez adott támogatás az összes fázist érintve (előzetes megvalósíthatóságtól kezdve a finanszírozásig), szaktanácsadás piackutatásokon keresztül, ágazati stratégiák és projektátvilágítás. Ugyanitt pénzügyi tanácsadás is elérhető, hogy a cégek a számukra legmegfelelőbb támogatást találják meg. Ezen kívül horizontális segítséget is igénybe lehet venni a folyamat és metodológiai tanácsadáson, valamint számos, a beruházási projektekhez köthető képzéseken (pl. pályázati eljárás, költségmegtérülési vizsgálat, stb.).