Magyarországi képviselete

Magunkról

Történet és fő feladatok

Magyarország és az Európai Unió hivatalos kapcsolata 1988-ig nyúlik vissza, amikor hazánk a közép-kelet-európai térségből az elsők között létesített diplomáciai viszonyt az Európai Közösséggel. Az Európai Bizottságot képviselő Delegáció 1990-ben nyílt meg Budapesten, s aktívan segítette Magyarország felkészülését az európai uniós csatlakozásra, koordinálta a Bizottság előcsatlakozási programjaival kapcsolatos feladatokat, valamint a bővítési kommunikációs stratégia keretében tájékoztatta a magyar állampolgárokat a csatlakozási folyamatról. Az intézmény a csatlakozás napjától, 2004. május 1-jétől az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleteként működik, és 2010 novemberében az Európai Parlament Tájékoztató Irodájával közösen új helyszínre, a budapesti Millenáris Park területén található Európai Unió Házába költözött. Az Európai Unió Háza a budapesti Millenáris parkban

Alapvető feladata a nemzeti és helyi hatóságokkal, az állampolgárokkal, a médiával, a civil- és szakmai szervezetekkel, valamint az uniós tagállamok és harmadik országok diplomáciai képviseleteivel való hivatalos kapcsolattartás és érdekképviselet.

Hasonlóan fontos a magyarországi politikai, gazdasági és társadalmi folyamatok elemzése, és erről az Európai Bizottság brüsszeli központjának tájékoztatása. Ezzel összefüggésben a Képviselet készíti elő és szervezi az Európai Bizottság elnökének és tagjainak magyarországi tárgyalásait, látogatásait is.

Lakossági tájékoztatás

A magyar közvélemény folyamatos tájékoztatása az Európai Bizottság álláspontjáról, a bizottsági kezdeményezések hátteréről, valamint az európai integráció lényeges eseményeiről szintén munkánk fontos részét képezi.

Konferenciáinkra, szakmai konzultációinkra nem csak szakembereket, politikai véleményformálókat, hanem a sajtót és a nagyközönséget is örömmel fogadjuk. Együttműködünk civil szervezetekkel, brüsszeli tanulmányútjainkon pedig különböző szakmai érdekképviseleti csoportok ismerhetik meg jobban az uniós intézmények működését. Budapesten hagyományosan nagyszabású utcafesztivállal ünnepeljük meg a május 9-i Európa-napot.

Egyre több programot kínálunk diákoknak, amelyeket gyakorta felsőoktatási intézményekkel és tudományos műhelyekkel összefogva valósítunk meg. Szakmai programjaink középpontjában a gazdasági növekedést és versenyképességet támogató Európa 2020 Stratégia, illetve a tagállamok közti egyre szorosabb gazdasági együttműködés áll.

A sajtó tájékoztatása

Sajtóosztályunk folyamatos kapcsolatban áll az Európai Unió iránt érdeklődő magyarországi újságírókkal, médiumokkal. Magyar nyelvű sajtóközlemények és hírlevelek terjesztése, honlapunk ( www.eu.hu ) napi frissítése, sajtótájékoztatók, háttérbeszélgetések és brüsszeli tanulmányutak szervezése révén tájékoztatjuk az érdeklődőket. A sajtóosztály természetesen tájékoztat a különböző bizottsági látogatásokról, és folyamatosan várja az Európai Bizottság tevékenységével kapcsolatos újságírói kérdéseket, interjúigényeket is.