Magyarországi képviselete

Az EU-ról

Háttér

Az Európai Unió a tagállamok egyedülálló gazdasági és politikai partnersége. Elődje, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) 1958-ban jött létre 6 ország részvételével: Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország és Olaszország.

Az EU alapja a jogállamiság: mindent szerződések alapján tesz, amelyekről a tagállamok önként és demokratikus módon állapodnak meg.

Az EGK neve 1993 óta Európai Unió.

Az EU szakpolitika-területei

Intézmények

Az EU intézményi kerete a világon egyedülálló. A tágan vett prioritásokat a tagországok kormányai határozzák meg rendszeres csúcstalálkozókon, a döntéshozatal pedig egy sor intézményt magában foglal, amelyek közül az alábbi négy a legfontosabb:

Az EU-nak diplomáciai szolgálata is van - az Európai Külügyi Szolgálat . Feladata az Európai Unió külügyi politikájának végrehajtása, hozzájárul továbbá a Tanács Főtitkárságának, a Bizottságnak és a tagállami diplomáciai szolgálatoknak a munkájához az európai külső tevékenységek koherenciájának biztosítása érdekében. Az Európai Külügyi Szolgálat az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irányítása alatt működik.

További információ az uniós intézményekről

További információk

További olvasnivaló a jelenlegi és a csatlakozni kívánó EU-tagországokról

Tények és adatok az EU-ról