Egészségügyi dolgozók

Szakpolitika

Az egészségügy az EU egyik legnagyobb gazdasági ágazata munkaerő-igény szempontjából: mintegy 17 millió munkahelyet biztosít, ami az összes munkahely 8%-ának felel meg. A népesség elöregedése és a kereslet növekedése miatt az egészségügyi ágazat a jövőben is a munkahelyteremtés motorja lesz.

Ennek ellenére az ágazat komoly kihívásokkal szembesül:

  • A dolgozók átlagéletkora egyre nagyobb és a nyugdíjba vonulók utánpótlása akadozik.
  • Bizonyos területeken a nehéz munkakörülmények és a viszonylag alacsony fizetés miatt jelentős a munkavállalók fluktuációja.
  • Az innovatív technológiák megjelenése és az időskori krónikus megbetegedések (pl. diabétesz és szívbetegségek) gyakoribbá válása következtében új készségekre van szükség.

Cselekvési terv az uniós egészségügyi dolgozókért

Az uniós egészségügyi dolgozókkal foglalkozó cselekvési terv (SWD(2012) 93 végleges)  azt hivatott elősegíteni, hogy az uniós tagállamok az alábbi területeken együttműködve nézzenek szembe a kihívásokkal és adjanak lendületet a foglalkoztatásnak:

Ez a cselekvési terv az „Út a munkahelyteremtő fellendülés felé ” című, több témakört felölelő szakpolitikai dokumentum (COM(2012) 173 végleges) részét képezi.

Az európai egészségügyi munkaerővel foglalkozó munkacsoport

A munkacsoport lehetőséget teremt a tagállami kormányok és a szakmai szervezetek képviselői számára, hogy eszmecserét folytassanak és együttműködjenek egymással.

A munkacsoport üléseinek jegyzőkönyvei, előadások és események