Personalul sanitar

Mobilitate

Tot mai mulţi lucrători din domeniul medical se stabilesc în alte state membre, pentru a profita de noi oportunităţi de carieră sau formare profesională.

Este o tendinţă pozitivă, întrucât prezintă beneficii atât pentru persoanele în cauză, cât şi pentru sistemele de sănătate care în unele domenii numără prea mult sau prea puţin personal.

Recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale

Directiva 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale a stabilit cadrul juridic care le permite statelor membre să-şi recunoască reciproc calificările.

Profesiile din domeniul medical (medic, asistent medical, moaşă, medic stomatolog, farmacist, veterinar) sunt recunoscute automat. De exemplu, un farmacist autorizat în propria ţară îşi poate exercita profesia oriunde în UE. Pentru aceasta, condiţiile minime de formare profesională necesară calificării în aceste domenii au fost armonizate la nivel european.

Comisia a propus modernizarea directivei privind recunoaşterea calificărilor profesionale, pentru a simplifica regulile şi a facilita accesul personalului sanitar (şi a celui care exercită alte profesii reglementate) la piaţa muncii din alte ţări din UE.

Mai multe despre calificările profesionale

Mai multe despre mobilitatea şi migraţia personalului sanitar