Egészségügyi dolgozók

Mobilitás

Manapság egyre több egészségügyi szakember dönt úgy, hogy egy másik uniós országban keres munkát vagy képzési lehetőségeket.

Ez a jelenség nem csupán az érintettek javát szolgálja, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy kiegyenlítődjenek a különbségek azon országok között, ahol bizonyos területeken vagy túl kevés, vagy túl sok egészségügyi szakember dolgozik.

A szakmai képesítések kölcsönös elismerése

A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36/EK irányelv európai szintű jogi keretet hozott létre, amelynek segítségével a tagállamok elismerhetik a más országokban kiállított képesítéseket.

Az egészségügyi szakemberek (orvosok, ápolónők, fogorvosok, szülésznők, gyógyszerészek, állatorvosok) képesítéseinek kölcsönös elismerése automatikus. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy adott uniós országban hivatalos diplomát szerzett a fent felsorolt területek valamelyikén, akkor automatikusan joga van ahhoz is, hogy egy másik uniós tagállamban dolgozzon. E szakmák minimális képzési követelményeit ugyanis uniós szinten harmonizálták.

A Bizottság javaslatot tett a szakmai képesítésekről szóló irányelv modernizálására. A javaslat célja, hogy egyszerűbbé váljanak a szabályok, és hogy az egészségügyi és más szabályozott szakmák művelői még könnyebben tudjanak egy másik uniós országban elhelyezkedni.

Bővebb információk a szakmai képesítésekről

Bővebb információk az egészségügyi szakemberek mobilitásáról és migrációjáról