Rokotukset

EU:n toimet

Rokottaminen – ihmisten tekeminen vastustuskykyisiksi virusten tai bakteerien aiheuttamia sairauksia vastaan – on kiistämättä eräs kustannustehokkaimmista käytössä olevista kansanterveystoimista. Yleisesti käytössä olevan rokottamisen ansiosta isorokko on hävinnyt kokonaan ja polio häädetty Euroopasta.

Kansallinen taso

Kaikissa EU-maissa suositellaan rokotuksen ottamista, kun kyseessä ovat vakavat tai jopa hengenvaaralliset sairaudet. On kuitenkin myös rokotteita, joita ei arvosteta eikä käytetä niin paljon kuin mahdollisuuksia olisi.

EU-taso

EU-komissio tukee EU-maita niiden pyrkimyksissä huolehtia siitä, että rokotuksilla ehkäistäviä sairauksia vastaan rokotettavien osuus pysyy vähintään ennallaan. Tämän vuoksi komissio

  • antaa apua kohdunkaulan syövältä suojaavien rokotteiden  käyttöönotossa;
  • edistää influenssatartunnan vuoksi mahdollisesti vakavasti sairastuvien henkilöiden (ns. riskiryhmien) rokottamista kausi-influenssaa vastaan. Joulukuun 22. päivä 2009 hyväksytty neuvoston suositus kehottaa EU-maita talvikauteen 2014/2015 mennessä rokottamaan joka vuosi 75 % riskiryhmiin kuuluvista kausi-influenssaa vastaan;
  • kannustaa EU-maita huolehtimaan, että mahdollisimman moni lapsi saa tärkeimmät lapsuusaikana annettavat rokotteet.

EU-komissio on myös auttanut EU-maita kehittämään rokottamisstrategian sikainfluenssana tunnettua H1N1-influenssapandemiaa vastaan .