Vaccinare

Prezentare generală

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

Strategia europeană împotriva COVID-19

La 17 iunie 2020, Comisia a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și livrării de vaccinuri împotriva COVID-19. Un vaccin eficace și sigur împotriva virusului este atuul nostru principal pentru a găsi o soluție definitivă la criza provocată de pandemie.

La 15 octombrie, Comisia a adoptat strategia de vaccinare. Aceasta prevede elementele esențiale pe care statele membre trebuie să le ia în considerare în planurile de vaccinare împotriva COVID-19, precum și categoriile de populație care ar trebui vaccinate primele.

Provocările actuale

În prezent, numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este de 100 de milioane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene (prescrise pentru infecțiile virale).

În ciuda acestor progrese, mai multe țări din UE și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – și acest lucru, din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Scăderea încrederii publicului în vaccinare, accesul diferențiat la vaccinuri în funcție de zona geografică și amploarea pe care o ia dezinformarea cu privire la vaccinare reprezintă motive de îngrijorare și provocări majore pentru experții din domeniul sănătății publice. Atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale UE urmăresc asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri pentru toți cetățenii UE, combaterea dezinformării și îmbunătățirea încrederii în vaccinuri.

Normele din Uniunea Europeană pentru aprobarea tuturor vaccinurilor introduse pe piață sunt foarte stricte. Odată ce un vaccin a fost creat, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se ocupă de evaluarea și supravegherea sa. Comisia Europeană poate emite autorizația de introducere pe piață doar după ce au fost efectuate teste foarte ample. După introducerea vaccinului pe piață, EMA continuă să îi evalueze siguranța și efectuează supravegherea post-autorizare. Toate aceste etape sunt concepute pentru a asigura un nivel maxim de siguranță, preocuparea numărul unu fiind sănătatea și bunăstarea populației.

Vaccinurile conțin antigeni care conferă imunitate împotriva anumitor agenți patogeni – de exemplu, virusul gripei. Însă, pentru a fi eficiente, ele trebuie să conțină și alte substanțe, inclusiv stabilizatori, adjuvanți și conservanți.

Stabilizatorii mențin eficacitatea vaccinurilor în timpul depozitării. Adjuvanții îmbunătățesc răspunsul imun. Stimulând producția de anticorpi împotriva unui virus sau a unor bacterii, aceștia îmbunătățesc eficiența și durata de viață a vaccinurilor. Conservanții previn creșterea numărului de bacterii sau ciuperci periculoase, lucru esențial pentru a garanta siguranța vaccinurilor. Toate componentele vaccinurilor comercializate în Uniunea Europeană sunt supuse unui control intens și, în urma diverselor studii, sunt declarate sigure în contextul acestor vaccinuri. OMS oferă un scurt curs online despre siguranța vaccinurilor.

Acțiuni la nivelul UE

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu.

În decembrie 2018, Comisia a adoptat o recomandare a Consiliului pentru a consolida cooperarea UE în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Inițiativa are scopul de a aborda atitudinea ezitantă a populației în privința vaccinurilor, de a ameliora coordonarea în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri, de a sprijini cercetarea și inovarea și de a consolida cooperarea UE referitoare la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Țările din UE sunt încurajate să elaboreze și să pună în aplicare planuri naționale de vaccinare care să prevadă inițiative menite să crească rata de vaccinare, precum și să introducă verificări de rutină privind statutul vaccinal al populației.

De asemenea, Comisia sprijină statele membre în menținerea sau creșterea ratelor de vaccinare:

Acțiunea comună privind vaccinarea

Comisia Europeană sprijină și mai mult eforturile depuse la nivel național pentru a spori acoperirea vaccinală, inclusiv prin Acțiunea comună privind vaccinarea, cofinanțată prin Programul UE în domeniul sănătății (3,55 milioane EUR).

Lansată în 2018, acțiunea comună abordează reticența populației față de vaccinare și încearcă să sporească acoperirea vaccinală în UE. Este coordonată de INSERM (Franța) și implică 20 de parteneri (17 țări din UE și 3 din afara sa).

Acțiunea comună contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării dintre grupurile consultative naționale privind imunizarea, cu scopul de a spori transparența și încrederea în procesul de luare a deciziilor referitoare la introducerea de noi vaccinuri.

Coaliția privind vaccinarea

În primăvara lui 2019 s-a instituit o „coaliție privind vaccinarea”. Ea reunește asociații europene ale profesioniștilor și ale studenților din domeniul sănătății. Această coaliție sprijină furnizarea de informații exacte către public, combaterea miturilor legate de vaccinuri și vaccinare, precum și schimbul de bune practici. În prezent, aceasta este coprezidată de 3 asociații europene importante ale profesioniștilor din domeniul sănătății:

La 9 februarie 2021, Coaliția a publicat un manifest în care sunt enunțate trei motive principale pentru care toți profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19, de îndată ce li se oferă de această oportunitate:

  1. pentru a se proteja împotriva bolii și a posibilelor complicații grave sau letale
  2. pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficace
  3. pentru a contribui la protejarea capacității sistemului sanitar.

Informații conexe